Koninklijke Wandelclub Beernem

juli 2024

Rondom “De Kijkuit” 15 juni 2023

Rondom de Kijkuit

Startzaal :
De Barge
Bargelaan 12
8730 Beernem

Datum:
Donderdag 15 juni 2023

Start- en aankomsturen:
Starten tussen 07u30 en 15u00 laatste aankomsttijd 17u30

Info parking:
Parking aan De Barge en in de Bargelaan

Geschikt voor kinderwagens en rolstoelen: 4km

Parcours:

4 km :
Een volledig verhard parcours. Starten doen we door de dorpskern tot rustpost (na 2 km). Na de rustpost over landelijke geasfalteerde wegen terug naar startplaats. Deze afstand is geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers.

6 km :
Via het dorpscentrum trekken we naar het Kasteeldomein Patershof en het nieuwe wandeldomein langs de visvijvers. Langs landelijke wegen bereiken na 4,3 km de rustpost. Het laatste stuk van deze afstand loopt langs het kanaal richting eindpunt.

12 km :
Deze afstand loopt samen met de 6 km tot aan de rustpost 2. Daarna trekken we via onverharde wegen met prachtige vergezichten richting Legeweg. We volgen de Legeweg richting Parkstraat tot aan de Bargezaal.

18 km :
Deze afstand heeft 2 rustposten. Tot de rustpost Puipaert loopt de wandeling samen met de 6 en 12km. Na rustpost Puipaert trekken we richting de Pluime. Langs de Langendonkstraat trekken we naar het kanaal. We nemen het jaagpad langs het kanaal tot rustpost 2. Het laatste stuk wandelen we door de velden richting Legeweg naar Gevaerts Noord. Als afsluiter gaan we door het natuurgebied Gevaerts-Noord naar het eindpunt.

Rustposten.

  1. Dienstencentrum Mirte Rollebaanstraat 10 a : 4 km
  2. Puipaert : 6 km – 12 km – 18 km
  3. Startzaal De Barge : 12 km – 18 km

Afbeelding met buitenshuis, boom, hemel, veld

Automatisch gegenereerde beschrijving Afbeelding met zoogdier, buitenshuis, gras, konijn

Automatisch gegenereerde beschrijving

Bezienswaardigheden – Domeinen – Natuur

1. Patershof

In 1766 werd het kasteel van Beernem (zogenaamd “Kasteel van der Stegen-de Schrieck” naar de laatste adellijke bewoners) opgetrokken door baron de Vicq. De congregatie van de Missionarissen van het Heilig Hart kochten het pand aan in 1956 voor de vestiging van hun noviciaat en vormingshuis. De missionarissen behielden het park en bouwden er in 1961-1966 een nieuw klooster met noviciaat en retraitehuis. Een visvijver werd uitgegraven en er kwam een nieuwe toegang aan de Kasteeldreef. Vanaf 1 juni 2013 kreeg het gerenoveerde gebouw door vzw Cura een nieuwe bestemming : 43 assistentiewoningen (serviceflats).

Afbeelding met buitenshuis, boom, plant, water

Automatisch gegenereerde beschrijving

2. Kerk – kerkhof – pastorij

De Sint-Amanduskerk te Beernem is een katholieke kerk, gelegen aan de Bloemendalestraat in het oude dorpscentrum. Alhoewel de huidige kerk dateert van 1901, ligt de oorsprong van het bedehuis eeuwen vroeger. Reeds in 847 verordende de Franse koning Karel de Kale dat er voor Beernem altaarrechten werden toegekend aan de abdij van Sint-Amands-aan-de-Skarpe. Dit betekent evenwel niet, dat de toenmalige kerk ook door die abdij gebouwd werd. Welke autoriteit het gebedshuis (vermoedelijk in leem) in die tijd heeft opgetrokken, is niet bekend. Het eerste stenen gebouw dateert wellicht van ongeveer 1150.
Het kerkhof kende doorheen de jaren enkele wijzigingen, enerzijds uit nood aan begraafplaatsen en anderzijds als gevolg van diverse verbouwingen aan de kerk. Centraal op het oude deel van het kerkhof staat de imposante grafkapel van de familie de Vrière.

De pastorie van de Sint-Amandusparochie in Beernem staat binnen een omwalling, ten noorden van de parochiekerk. De huidige pastorie werd in 1868 gebouwd. Recent werden de pastorie en de pastorietuin gerenoveerd.

3. Legeweg

De Legeweg is een verbindingsstraat tussen de Parkstraat en de Kasteelhoek. De weg is een gebogen tracé met verschillende vertakkingen. Oorspronkelijk noemde men de straat “Beernemsche Bruggewegh”, een benaming voor de oude weg van Brugge, over Oostkamp, naar Beernem. Het straatbeeld wordt bepaald door enerzijds vrijstaande hoeves en anderzijds vrijstaande woonhuizen, deze laatste zijn vooral in het begin van de straat te situeren.

Afbeelding met buitenshuis, gras, natuur, Halfheester

Automatisch gegenereerde beschrijving

4. Natuurgebied Noord Gevaert

Gevaerts-Noord is een natuurgebied langs de oevers van het kanaal Gent – Brugge, in de vallei van de Zuidleie. Die oevers zijn de favoriete broedplaats voor oeverzwaluwen. Op de zanderige bodem van de kanaalbermen vinden we droge graslanden welke in stand worden gehouden voor extensieve begrazing van een 9 tal ezels. In de zonnige open plekken gonst het van de vlinders en insecten. Via klaphekkens kun je het hele jaar door het natuurreservaat vrij in en uit.

Afstandentabel.

RONDOM DE KIJKUIT 2023

  Tot rustpost  

Mirte

tot rustpost 1  

( Puipaert)

tot rustpost 2  

( Barge park )

Tot einde Totaal aantal  

km

4 KM 2,00 km     2,25 km 4,25 km
6 KM   4,30 km   2,70 km 7,00 km
12 KM   4,30 km 2,70 km  

reeds afgelegd : 7 km

5,40 km 12,40 km
18 KM   4,30 km 7,70 km  

reeds afgelegd: 12 km

7,30 km 19,30 km

Parcoursverantwoordelijke: Paul Stevens