Koninklijke Wandelclub Beernem

juli 2024

Najaarstocht zondag 19 november

Najaarstocht te Oedelem op zondag 19 november 2023

Startzaal:
Gemeenteschool “De Notelaar”, Knesselarestraat 28, 8730 Oedelem.

Starturen:
Er kan ingeschreven worden vanaf 07.30 tot 15.00 uur en de aankomst dient vóór 17h30 bereikt te worden.

Afstanden:
De afstanden zijn: 4 – 6 – 11 – 15 – 21 km.

Op alle afstanden is of zijn er één of meerdere verzorgde rustpost(en) voorzien.
Ook op deze van de 4 km, die tevens rolstoel- en buggy toegankelijk is.

De 6 km, die ook rolstoel- en buggy vriendelijk is, laat al wat meer zien van de groene oase waarin we ons vertoeven.

Op de 11 km kan u al ervaren dat het alhier soms best wel pittig wandelen kan zijn.

En de 15 en de 21 km, ja die kunnen volop genieten van de ruimte en het weidse uitzicht die zich aanbiedt.

Oedelem is een prachtige plek in het Brugse Ommeland waar je kan genieten van mooie wandelingen en verschillende bezienswaardigheden kan ontdekken.
Het dorp maakt deel uit van Beernem sinds de gemeentelijke herindeling in 1977.
Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 906, toen het voor het eerst in geschreven bronnen werd vermeld. Oedelem heeft een zacht glooiend landschap met hoogteverschillen die variëren van 5 meter in het laaggelegen meersengebied in het westen, tot 23,7 meter in het oosten nabij de wijk Oostveld
Maar tussenin licht nog een kleiner gehucht, namelijk “De Steenoven”. Bijna een oase op zich, maar door een gebrek aan wandelvriendelijke wegen ernaar toe, jammer genoeg niet haalbaar voor ons.

Enkele bezienswaardigheden in het centrum zijn:

De Sint-Lambertuskerk uit 1629 – 1630 met een toren uit 1663

Van oorsprong een Romaanse kruiskerk. In de loop van de tijd is de kerk herhaalde keren verwoest, herbouwd en aangepast geweest. Het recent tabernakel, die op een originele manier een verwijzing maakt naar de “Broodvermenigvuldiging” is van niemand minder dan van Jef Claerhout, een bekend beeldend kunstenaar waarvan heel wat sculpturen en standbeelden te vinden zijn in Vlaanderen.

Het schepenhuis.

Een zeer fraai gebouwtje op het marktplein dat al dateert van vóór 1632. Tal van functies hebben er door de jaren heen onderdak gevonden. Zo heeft het o.a. gediend als gemeentehuis, rechtbank, herberg met logement, politiekantoor met gevangeniscellen, dienst voor toerisme, bibliotheek, expositieruimte, enz.
Er is zelfs nog een lotingstrommel aanwezig van in de tijd dat Oedelem de hoofdplaats was van een militiekanton. Deze werd in 1909 afgeschaft.

De Iron Lady “Balance”


Een mooi sculptuur, boven op de oorlogsbunker, van een balancerende dame die metaalkunstenaar Rik Beuselinck speciaal ontworpen heeft voor de openingstentoonstelling in het Schepenhuys in 2018. Ook van Rik bestaan er prachtige werken, die her en der tentoongesteld worden of die te bekijken vallen op meerdere locaties.

Hier en daar kan u nog pareltjes van de oude bebouwing aantreffen. Maar ook hier staat de “vooruitgang” niet stil en verdwijnen er oude, mooie gebouwen voor appartementen, nieuwbouw en woonblokken.

De eigenheid van “Mijn dorp” we zien het zo verdwijnen. Ieder van u kent wel het lied van Wim Sonneveld. Wel ja zo kijk ik ook wel eens om me heen.

Maar niet getreurd. Langsheen het parkoers kan u echter ook getuige zijn en genieten van het weidse landschap waarin Oedelem ligt, te midden van velden en meersen. Met fraaie boerderijen, landhuizen, kapelletjes, enz., waarvan sommige al een zeer lange geschiedenis kennen. Ook werkmanshuisjes kan u onderscheiden in tal van bouwstijlen.

Dus, trek je wandelschoenen maar aan en ga op avontuur.

Oedelem is een geweldige plaats om te komen wandelen. Het groene landschap is doorsneden door tal van wandelpaden en beekjes, en de rustige omgeving maken het tot een ideale bestemming.

Tot zondag 19 november?

Met vriendelijke groeten en bij voorbaat veel wandelplezier toegewenst.

Johann Franco,