Wandelclub Beernem

April_23

Busreis Kapellen 230423

 

ZONDAG 23 april 2023

BUSREIS naar KAPELLEN (Antwerpen)

Wandeltocht: 32e Internationale Poldertochten
Inrichtende club: WSV De Dauwstappers Edegem vzw
Startplaats: Gildenhuis Putte-Kapellen, Partizanenstraat10, Kapellen

Wandelafstanden: 4 – 10 – 15 – 17 – 21 km

We vertrekken om 08.00 uur aan de parking naast de kerk, zijkant woning Kardinaal Cardijnlaan 12 in Beernem
Prijs: 15 euro, inschrijvingsgeld inbegrepen.
Terugreis: om 16.00 uur.

Inschrijven kan tijdens een organisatie van onze club bij het secretariaat of via de verantwoordelijke busreizen: Marleen De Roo: 0477/957940 – 09/374.70.23 of bij voorkeur via e-mail naar romain.bleyaert@proximus.be

Info gemeente

Wie het geluk heeft Kapellen vanuit de lucht te bekijken, zal vaststellen dat ruim 75% van het grondgebied groen kleurt. Kapellen beschikt over een schat aan bossen en natuurgebieden, zodat de bezoeker zonder overdrijven kan stellen dat het een groene gemeente is, waar het goed wonen is. Doorheen de gemeente lopen ook tal van wandel- en fietsroutes.

De gemeente ligt in de Kempen en telt ruim 26 400 inwoners. Verschillende wijken zoals Kapellen-centrum, Putte-Kapellen, Kapellenbos, Hoogboom, Zilverenbos, geven aan de gemeente een residentieel karakter en worden gekenmerkt door villawijken, exclusieve landhuizen en verschillende kastelen. Prachtige natuurgebieden zoals De Uitlegger, het Wolvenbos en het domein Oude Gracht accentueren de welvaart in deze gemeenschap: de gemeente is een van de rijkste gemeenten van de provincie Antwerpen!

Een stukje achtergrond over de gemeente Kapellen

Vanaf de oorsprong maakte Kapellen deel uit van de heerlijkheid Ekeren. Sinds de dertiende eeuw wisselden delen van het grondgebied geregeld van eigenaar, maar in 1714 kwam de volledige heerlijkheid Ekeren in handen van de familie Salm-Salm. Tijdens de Franse bezetting werd de gemeente in 1795 in het grondgebied van Stabroeck ondergebracht om uiteindelijk in 1800 een zelfstandige gemeente te worden. De huidige gemeentegrenzen liggen sinds 1983 vast wanneer de Ekerse wijken Hoogboom en Zilverenhoek naar Kapellen worden overgeheveld.

De verdere geschiedenis van Kapellen is gekenmerkt door periodes van bloei en armoede. Tijdens het Beleg van Antwerpen (1584-1585) door de Spanjaarden heeft de gemeente veel te lijden gehad. Alle belangrijke gebouwen en 90% van de huizen werden vernietigd. Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) was er een korte heropleving tot in 1623 de pest zwaar huis hield. De echte heropbouw moest op zich laten wachten tot 1674 wanneer de kerk, het oudste gebouw van Ekeren, werd heropgebouwd.

Ook de Eerste en de Tweede Wereldoorlog zorgden ervoor dat de gemeente zich pas vanaf 1946 kon opwerken tot de huidige welvaart. De gemeente werd op 4 oktober 1944 bevrijd door het Canadese bataljon Les Fusiliers Mont-Royal.

Bezienswaardigheden

Naast de talrijke bunkers en loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, zijn er ook belangrijke godsdienstige gebouwen die verwijzen naar het historisch belang van deze gemeente: de Sint-Jacobus de Meerderekerk, de Onze-Lieve-Vrouw-Ontvangenkerk, de Sint-Jozefkerk, de Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk. Ook zeker niet uit het oog te verliezen: de prachtige villa’s en kasteeltjes. Niet bezienswaardig maar soms belangrijk: wie is de bekendste inwoner van Kapellen? Tip: “een vliegende Hollander”!

Wandelafstanden

Deze wandeling wordt beschreven als een natuurwandeling door bos en heidegebied op de Belgisch-Nederlandse grens om langs het stille water van het Antitankkanaal naar het Ertbrandbos en het Mastenbos te wandelen. Bij het opmaken van het artikel had ik nog geen gedetailleerde informatie over het parcours ontvangen.

Marleen, verantwoordelijke busreizen