Koninklijke Wandelclub Beernem

xr:d:DAF2V4dx2_U:303,j:1469723730808927205,t:24040918

Busreis Kapellen 230423

 

ZONDAG 23 april 2023

BUSREIS naar KAPELLEN (Antwerpen)

Wandeltocht: 32e Internationale Poldertochten
Inrichtende club: WSV De Dauwstappers Edegem vzw
Startplaats: Gildenhuis Putte-Kapellen, Partizanenstraat10, Kapellen

Wandelafstanden: 4 – 10 – 15 – 17 – 21 km

We vertrekken om 08.00 uur aan de parking naast de kerk, zijkant woning Kardinaal Cardijnlaan 12 in Beernem
Prijs: 15 euro, inschrijvingsgeld inbegrepen.
Terugreis: om 16.00 uur.

Inschrijven kan tijdens een organisatie van onze club bij het secretariaat of via de verantwoordelijke busreizen: Marleen De Roo: 0477/957940 – 09/374.70.23 of bij voorkeur via e-mail naar romain.bleyaert@proximus.be

Info gemeente

Wie het geluk heeft Kapellen vanuit de lucht te bekijken, zal vaststellen dat ruim 75% van het grondgebied groen kleurt. Kapellen beschikt over een schat aan bossen en natuurgebieden, zodat de bezoeker zonder overdrijven kan stellen dat het een groene gemeente is, waar het goed wonen is. Doorheen de gemeente lopen ook tal van wandel- en fietsroutes.

De gemeente ligt in de Kempen en telt ruim 26 400 inwoners. Verschillende wijken zoals Kapellen-centrum, Putte-Kapellen, Kapellenbos, Hoogboom, Zilverenbos, geven aan de gemeente een residentieel karakter en worden gekenmerkt door villawijken, exclusieve landhuizen en verschillende kastelen. Prachtige natuurgebieden zoals De Uitlegger, het Wolvenbos en het domein Oude Gracht accentueren de welvaart in deze gemeenschap: de gemeente is een van de rijkste gemeenten van de provincie Antwerpen!

Een stukje achtergrond over de gemeente Kapellen

Vanaf de oorsprong maakte Kapellen deel uit van de heerlijkheid Ekeren. Sinds de dertiende eeuw wisselden delen van het grondgebied geregeld van eigenaar, maar in 1714 kwam de volledige heerlijkheid Ekeren in handen van de familie Salm-Salm. Tijdens de Franse bezetting werd de gemeente in 1795 in het grondgebied van Stabroeck ondergebracht om uiteindelijk in 1800 een zelfstandige gemeente te worden. De huidige gemeentegrenzen liggen sinds 1983 vast wanneer de Ekerse wijken Hoogboom en Zilverenhoek naar Kapellen worden overgeheveld.

De verdere geschiedenis van Kapellen is gekenmerkt door periodes van bloei en armoede. Tijdens het Beleg van Antwerpen (1584-1585) door de Spanjaarden heeft de gemeente veel te lijden gehad. Alle belangrijke gebouwen en 90% van de huizen werden vernietigd. Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) was er een korte heropleving tot in 1623 de pest zwaar huis hield. De echte heropbouw moest op zich laten wachten tot 1674 wanneer de kerk, het oudste gebouw van Ekeren, werd heropgebouwd.

Ook de Eerste en de Tweede Wereldoorlog zorgden ervoor dat de gemeente zich pas vanaf 1946 kon opwerken tot de huidige welvaart. De gemeente werd op 4 oktober 1944 bevrijd door het Canadese bataljon Les Fusiliers Mont-Royal.

Bezienswaardigheden

Naast de talrijke bunkers en loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, zijn er ook belangrijke godsdienstige gebouwen die verwijzen naar het historisch belang van deze gemeente: de Sint-Jacobus de Meerderekerk, de Onze-Lieve-Vrouw-Ontvangenkerk, de Sint-Jozefkerk, de Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk. Ook zeker niet uit het oog te verliezen: de prachtige villa’s en kasteeltjes. Niet bezienswaardig maar soms belangrijk: wie is de bekendste inwoner van Kapellen? Tip: “een vliegende Hollander”!

Wandelafstanden

Deze wandeling wordt beschreven als een natuurwandeling door bos en heidegebied op de Belgisch-Nederlandse grens om langs het stille water van het Antitankkanaal naar het Ertbrandbos en het Mastenbos te wandelen. Bij het opmaken van het artikel had ik nog geen gedetailleerde informatie over het parcours ontvangen.

Marleen, verantwoordelijke busreizen

Van de inrichtende club ontvingen wij volgende informatie.

23/04/2023
WSV DE DAUWSTAPPERS Edegem vzw “Internationale Poldertocht”
PUTTE-KAPELLEN

Gildenhuis Partizanenstraat 1, 2950 Kapellen

 

Wandelen in het Moretusbos, het Ravenhof en naar
fort Ertbrand

Ravenhof en Moretusbos is voor de wandeling van 4-10(1x)-13-18-20 en 25km

Op de grens met Nederland, ligt het Ravenhof, een kasteeldomein dat zich over de landsgrenzen uitstrekt.

Het landgoed Ravenhof is een dominant element in Putte, en zeker vroeger moeten de rijkdom, de welstand en de status die het uitstraalde, in schril contrast gestaan hebben met de armoede van het overgrote deel van de bevolking. Het was deze arme bevolking die tussen 1760 en 1780 de woeste heidegrond en stuifduinen omtoverden tot een schaduwrijk bos met dreven, hoge zandwallen en heuvels. Het kasteel werd het middelpunt van een stervormig park. De zandduinen werden afgegraven en het zand werd gebruikt voor de aanleg van kunstmatige heuvels en walletjes en dijkjes in het domein. Vanuit het kasteel werd, door middel van een centrale hoofdas, een relatie gelegd met het landschap.
Deze as vormt de basis van het Moretusbos en vertrekt vanuit het kasteel in noordelijke richting tot in Nederland. Op Hollands grondgebied richtte men in 1768 een Lodewijk XV Gloriette op, aangelegd op een kunstmatige verhoging, met ten oosten een sterrenbos.
De top van het koepeldak van de Gloriëtte is exact even hoog als het hoogste punt van het Ravenhof. De vier belangrijkste 18de-eeuwse dreven werden niet zomaar aangelegd.
Ter hoogte van de noordwestelijke hoek van de slotgracht, op de grens tussen Nederland en België, vormen drie van deze dreven een ganzenvoet in westelijke richting. Deze waren gericht op de kerktorens van de omliggende dorpen: Zandvliet, Berendrecht en Lillo.

Ten zuiden van de slotgracht loopt de Steentjesdreef, die deel uitmaakt van de oude weg naar Antwerpen en vroeger de belangrijkste toegangsweg tot het kasteel was.
Deze dreef, met een verharding van gebakken kleiklinkers, was gericht op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen.

Na de rustpost maakt de 18-en de 25 km een extra lus van 5km door de Ossendrechtse Duinen, een stiltegebied met zandduinen en zeedennen.

Wat hierna volgt is voor de 10(2x) 20 en 25km

De Antwerpse Antitankgracht is een kunstmatige waterloop van 33 km die een grote kwartcirkel vormt (van noord tot oost) rond de stad Antwerpen. De gracht werd aangelegd tussen 1937 en 1939 met de bedoeling vijandelijke (Duitse) tanks en ander rollend materieel te stoppen vooraleer ze Antwerpen konden bereiken. Ondertussen is de Antitankgracht geëvolueerd naar een groots natuurverbindingsgebied, dat verschillende natuurgebieden en bossen met elkaar verbindt.

Ertbrandbos en fort Ertbrand(1912)

Het Ertbrandbos is pas in mei 2018 opengesteld voor het grote publiek. Na 70 jaar in privebezit te zijn geweest kunnen we vandaag hier de natuurpracht bewonderen dankzij de aankoop van het gebied door Natuurpunt. Het fort zelf is (nog) niet toegankelijk. In augustus 1914 was het fort op volle sterkte toen er ongeveer 500 manschappen waren gelegerd. Veel actie is er niet geweest want het fort werd ontruimd toen Antwerpen bezet werd door de Duitsers. Na de 1ste Wereldoorlog werd het fort gemoderniseerd. Overdrukkamers tegen gasaanvallen en een anti-tankgracht werden geïnstalleerd. Wederom was het een maat voor niets want het fort werd geëvacueerd op 17 mei 1940. Na de wereldoorlog II werd het Fort gebruikt door de Belgische Ontmijningsdienst voor het vernietigen van springstoffen, mijnen en munitie. Een wandeling langs de ringgracht rond het Fort van Ertbrand geeft je een prachtig beeld van de opbouw en omvang van de fortsite. Via de wandelpaden verken je enkele lange dreven geflankeerd door imposante beuken, eiken en andere heersers van het bos.

Geniet ervan.

Wsv De Dauwstappers Edegem