Koninklijke Wandelclub Beernem

xr:d:DAF2V4dx2_U:303,j:1469723730808927205,t:24040918

Verslag busreis Forchies-La-Marche

FORCHIES-LA-MARCHE ZONDAG 7 JULI 2019

Voor het eerst namen we deel aan de wandeltocht “Marche des Châteaux”, ingericht door de wandelclub Les Traine-Savates uit Montignies sur Sambre. De 37 deelnemers hebben ongetwijfeld genoten van de mooie natuur en de vlekkeloze organisatie, voor het eerst onder leiding van Marleen met de nodige steun van Roger.

Alle deelnemende wandelaars waren stipt om 8 uur aanwezig op onze traditionele startplaats zodat we om 9.30 uur al ter plaatse waren in het inschrijvingslokaal (Ecole des 3 Bonniers, Rue des 3 Bonniers, Forchies-La-Marche) waar we hartelijk ontvangen werden.

Het kleine dorpje is amper 6,37 km2 groot en ligt ten westen van Charleroi, op een tiental kilometer van de stedelijke kern. De plaatselijke school die gebruikt werd als startplaats, is gelegen in een mooie, groene omgeving met nieuwbouwwoningen en enkele lagere appartementsblokken. Maar een eerste indruk zegt niet alles…

Probleempje bij de inschrijvingen: de opgegeven wandelafstanden stemden niet overeen met de werkelijke afstanden (de 21 kilometer was in werkelijkheid 24 km.) en geen tussenafstanden meer tussen de wandeling van 13 en 24 kilometer.

Enkele dappere wandelaars hebben zich ingeschreven voor de 24 kilometertocht: langs landelijke paden met veel bos doorkruisten ze de verschillende aanpalende dorpjes, om na een vijftal uur opnieuw de startplaats te bereiken. Maar, Wallonië op zijn best: de eerste rustpost (Kasteel van Trazegnies) was niet goed aangeduid, de derde rustpost was gewoon een tafel om af te stempelen (bemand door 1 persoon) zonder versnaperingen of toiletten (het bos was wel vrij te gebruiken …).

De meeste wandelaars hadden zich dan ook ingeschreven voor de tocht van 13 kilometer waarbij het dorpje verlaten werd via de oudere dorpskern, om langs een oude kasseiweg na een viertal kilometer (en een beetje zoeken) de eerste rustpost te bereiken: het kasteel van Trazegnies. Dit prachtig onderhouden kasteel met een meer dan 300 jaar oude plataan op de binnenkoer, kan afgehuurd worden voor evenementen en is gratis te bezoeken met Nederlandstalige gidsen (maar op zondag zijn deze slechts beschikbaar vanaf 15 uur).

Na de eerste rustpost wandelden we langs landwegen (helaas over een lengte van meer dan 500 meter volgestort met steenafval) en veelal verouderde boerderijen, maar door een mooi golvend landschap, naar het volgende dorpje: Piéton. Om de tweede rustpost te bereiken werden we binnengeleid in het dorpje via een prachtige nieuwe verkaveling om dan door een verpauperde sociale woonwijk, de tweede maar gezellige rustpost te bereiken: de kantine in de plaatselijke sporthal.

IMG_0681

De resterende 4 kilometer startte na het verlaten van de rustpost, met een zoektocht over het voetbalveld, om na enkele kilometers opnieuw Forchies-La-Marche te bereiken. De laatste kilometer toonde ons door de verloederde kerkwegeltjes en verwaarloosde sociale woonkernen de minder mooie kant van Wallonië: Een schril contrast met de mooie startomgeving. Conclusie? Duidelijk een gebied rond Charlerloi dat de teloorgang van de steenkoolindustrie en de zware metaalindustrie niet of nog niet overwonnen heeft. Ook de mentaliteit van de (oudere) bevolking komt tot uiting in de niet onderhouden woonomgeving.

Aangezien alle wandelaars stipt aanwezig waren op het afgesproken uur, werd de terugreis om 16 uur aangevat en bereikten we om 17.30 uur ons vertrouwde Beernem.

Tekst Romain Bleyaert

Foto’s Liliane De Beir