Koninklijke Wandelclub Beernem

juli 2024

Bloemendaletocht 05 februari 2023

Bloemendaletocht 2023

Startzaal : O.C. De Kleine Beer – C. Marichalstraat 5, 8730 Beernem

Datum: zondag 5 februari 2023
Inschrijven: van 07.30 u tot 15 u – aankomst tot 17 u

Info parking: Parking bij de zaal en op het gemeenteplein

Parcours: D’haeninck Marc

4 km:
Loopt door het Bargepark naar rustpost Mirte. Daarna wandelen we verder langs diverse mooie wegeltjes, om uiteindelijk langs de Bloemendalestraat terug naar de aankomst te gaan.
De 4 km. is geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

6 km:
Deze afstand leidt ons tot aan het kanaal. Daar gaan we naar beneden tot het pad langs het water en volgen dit tot aan De Kijkuit. Daar verlaten we de oever en zetten onze weg verder tot aan de rustpost Mirte. Na de rustpost gaan we in de richting van het kasteelpark, wandelen door het bosje en zo verder naar de aankomst.

11 km:
We wandelen samen met de 6 km langs de kanaaloever maar draaien linksaf naar de rustpost in de Bargelaan.
Daarna gaan we ook in de richting van het bosje in het kasteelpark en vandaar verder naar de rustpost “De Kleine Beer”.
Daarna gaan we rechts over de parking naar het kanaal toe, maar stappen nu rechtsaf, gaan door het natuurdomein en keren terug langs de verharde weg. Wat verder slaan we linksaf naar de Legeweg en zo terug naar de aankomst.

15 km:
Deze afstand doet hetzelfde als de 6 en 11 km maar wandelt nu verder langs het kanaal tot aan Sint-Joris. Daar terug omhoog richting Citroenstraat en langs een mooie dreef richting rustpost “De Bargelaan”. Na de rustpost wandelen we verder mee met de 11 km tot aan rustpost “De Kleine Beer”. Het laatste gedeelte is ook hetzelfde als de 11 km.

21 km:
Het eerste gedeelte is hetzelfde als de 15 km. Nu stappen we naar het bosje maar slaan daar rechtsaf, vervolgen onze weg langs enkele grote vijvers naar de Mexicostraat en dan naar rustpost “De Kleine Beer”. Na deze rustpost gaan we mee met de 11 en 15 km maar nemen na het natuurdomein een andere weg naar de Kasteelhoek. Daar wandelen we links een aardeweg in, volgen deze weg tot aan de Legeweg en gaan zo naar de aankomst.

Rustposten: Mirte (4 en 6 km) – De Bargelaan (11, 15 en 21 km) – De Kleine Beer (11, 15 en 21 km)

Bezienswaardigheden – Domeinen – Bossen

– De kanaaloever van het kanaal Gent-Brugge waar men beneden rustig langs het water kan wandelen, ver van de drukte van auto’s.

-Het kleine maar mooie bosje van 7 ha in het Patershof, met wandelpaden langs de vijvers en het beekje waar zich ook een plukhof bevindt en iets daarnaast de grote vijvers.

-Het natuurreservaat Gevaerts-Noord (Vallei van de Zuidleie) met een gevarieerd landschap met grasland en veel struiken (zie foto’s).

-Parochiekerk St-Amandus: de huidige kerk werd gebouwd in 1901 in een neogotische stijl en werd in 1902 ingewijd (zie foto).

Op de begraafplaats bevindt zich ook het gedenkkapelletje van ridder de Vrière, burgemeester in Beernem van 1891 tot 1926, maar vooral gekend (berucht) van de zaak Dezutter (zie de “Moorden van Beernem”).

Het gemeentehuis werd begin 19e eeuw opgetrokken in een neogotische stijl met een prachtige raadszaal met mooie taferelen uit de geschiedenis van Beernem.

Afstandentabel Mirte Bargelaan De Kleine Beer Tot aankomst
De Kleine Beer
Totaal
4 km. 2,8 km.     2,3 km. 5,1 km.
6 km. 3 km.     3,5 km. 6,5 km.
11 km.   3 km. 3,9 km. 4,8 km. 11,7 km.
15 km.   7,4 km. 3,9 km. 4,8 km. 16,1 km.
21 km.   7,4 km. 6,8 km. 6,8 km. 21 km.