Rondom de Kijkuit donderdag 16 juni

Rondom de Kijkuit

Startzaal : De Barge, Bargelaan 12, 8730 Beernem.
Datum: Donderdag 16 juni 2022

Start- en aankomsturen:
Starten tussen 07u30 en 15u00
Laatste aankomstuur 17u30

Info parking:
Parking aan De Barge en in de Bargelaan.

Parcours:
4 km. geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

4km :
Een volledig verhard parcours langs landelijke wegen. Rustpost is voorzien na 3 km.
Deze afstand is geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers.

6km :
Via het dorpscentrum trekken we naar het Kasteeldomein Patershof en het nieuwe wandeldomein langs de visvijvers.
We gaan richting de St Amandus kerk en na 5 km bereiken we de rustpost.
Met nog een laatste km die loopt via het kanaal en het Bargepark bereiken we het eindpunt.

12km :
Deze afstand loopt samen met de 6 km tot aan de rustpost.
Daarna trekken we via landelijke wegen richting Legeweg naar het kanaal Gent-Brugge.
Als afsluiter wandelen we door het natuurgebied Gevaerts-Noord naar het eindpunt.

18km :
Deze afstand heeft 2 rustposten. Het eerste gedeelte loopt via het jaagpad lang het kanaal Gent-Brugge richting St Joris. Via landelijke wegen, met prachtige vergezichten bereiken we na 7 km terug de startzaal. Het tweede gedeelte van deze tocht loopt gelijk met de 12 km.

Rustpost.

• CC De Kleine Beer C. Marichalstraat 5, 8730 Beernem – alle afstanden

Bezienswaardigheden – Domeinen – Natuur

1. Patershof

In 1766 werd het kasteel van Beernem (genaamd “Kasteel van der Stegen-de Schrieck” naar de laatste adellijke bewoners) opgetrokken door baron de Vicq. De congregatie van de Missionarissen van het Heilig Hart kochten het pand aan in 1956 voor de vestiging van hun noviciaat en vormingshuis. De missionarissen behielden het park en bouwden er in 1961-1966 een nieuw klooster met noviciaat en retraitehuis. Een visvijver werd uitgegraven en er kwam een nieuwe toegang aan de Kasteeldreef. Vanaf 1 juni 2013 kreeg het gerenoveerde gebouw door vzw Cura een nieuwe bestemming : 43 assistentiewoningen (serviceflats).

2. Kerk – kerkhof – pastorij

De Sint-Amandus kerk te Beernem is een katholieke kerk, gelegen aan de Bloemendalestraat in het oude dorpscentrum. Alhoewel de huidige kerk dateert van 1901, ligt de oorsprong van het bedehuis eeuwen vroeger. Reeds in 847 verordende de Franse koning Karel de Kale dat er voor Beernem altaarrechten werden toegekend aan de abdij van Sint-Amands-aan-de-Skarpe. Dit betekent evenwel niet, dat de toenmalige kerk ook door die abdij gebouwd werd. Welke autoriteit het gebedshuis (vermoedelijk in leem) in die tijd heeft opgetrokken, is niet bekend. Het eerste stenen gebouw dateert wellicht van ongeveer 1150.
Het kerkhof kende doorheen de jaren enkele wijzigingen, enerzijds uit nood aan begraafplaatsen en anderzijds als gevolg van diverse verbouwingen aan de kerk.
Centraal op het oude deel van het kerkhof staat de imposante grafkapel van de familie de Vrière.
De pastorie van de Sint-Amandus parochie in Beernem staat binnen een omwalling, ten noorden van de parochiekerk. De huidige pastorie werd in 1868 gebouwd. Recent werden de pastorie en de pastorietuin gerenoveerd.

3. Kanaal Gent – Brugge

Het Kanaal Gent-Brugge, plaatselijk ook Brugse Vaart genoemd, is een kanaal 42 km lang en loopt tussen Gent en Brugge. Het kanaal Gent-Brugge heeft een rijke historie en turbulent verleden ( zie schilderij in de raadzaal gemeente huis Beernem : “rond 1350 worden de vaartdelvers aangevallen door de Gentsche witte kaproenen”)

4. Natuurgebied Gevaerts-Noord

Gevaerts-Noord is een natuurgebied langs de oevers van het kanaal Gent – Brugge, in de vallei van de Zuidleie. Die oevers zijn de favoriete broedplaats van ijsvogels en oeverzwaluwen. In de zonnige open plekken gonst het van de vlinders en insecten. Van juni tot november wandel je tussen de grazende Galloway-runderen. Via klaphekkens kun je het hele jaar door het natuurreservaat vrij in en uit.

Afstandentabel.

tot rustpost 1