Sneukelwandeltocht

Nieuwsbrief september 2021

Nieuwsbrief Wandelclub Beernem: September 2021.

Beste Wandelvrienden,

Het georganiseerde wandelen, met catering mogelijkheid, is stillaan aan het herleven.
Op vrijdag 03 september zijn we zo reeds toe aan onze derde wandeltocht, namelijk de kermistocht te St-Joris.

Wandelen is en blijft een gezonde ontspanning en we hopen jullie dan ook terug in de Lattenklievers gemeente te mogen ontmoeten.
We starten zoals naar gewoonte in de zaal Sinjo, Lattenklieversstraat 28, te Sint-Joris / Beernem.
Het wordt steeds moeilijker om rustposten te vinden, daarom zal deze tocht volgens het lussen-stelsel georganiseerd worden. 3 lussen zullen kunnen gecombineerd worden. Start, aankomst en rustpost vind je in zaal Sinjo.
Roger, onze ondervoorzitter heeft voor ons drie lussen uitgestippeld, die zowat de hele gemeente doorkruisen.
Zoals je verder zal zien zijn er door het combineren van deze lussen heel wat afstanden mogelijk.
Lus 1 is 4,200 km lang en is hoofdzakelijk gesitueerd langs de Miserie bocht.
Lus 2 is 6,040 km lang en doet de kant van Knesselare aan, dit deels door het natuurgebied langs het Kanaal.
Lus 3 is 7,400 km lang en gaat richting de Vaanders.

Els, onze voorzitter heeft ons de kaartjes van deze lussen ter beschikking gesteld.
Zo krijgen jullie ook een beter zicht naar waar deze lussen ons zullen leiden.

Parkeren kan ook in het tweede deel van de Kookdreef, te bereiken via de Sint Jorisstraat.

Volgende afstanden zijn mogelijk:

4,200 km: Lus 1
6,040 km: Lus 2
7,400 km: Lus 3
10,240 km: Lus 1 en Lus 2
11,600 km: Lus 1 en Lus 3
13,440 km: Lus 2 en Lus 3
17,640 km: Lus 1, Lus 2 en Lus 3

Er zijn wel nog enkele Covid maatregelen die we moeten volgen. Deze zullen op de dag zelf duidelijk aangegeven worden.

Zo vragen we nog aan iedere deelnemer om de aanduidingen betreft het binnen- en buitengaan in de startzaal en op de rustposten te volgen en daar waar het vereist is ook een mondmasker te dragen en de handen te ontsmetten. Zo houden we het voor iedereen veilig.

Busreis naar Groede (Zeeland).
ZONDAG 5 september 2021

Eventjes onze landsgrenzen over…
“Waar stilte nog heel gewoon is”
BUSREIS naar Groede (Schoondijke) Zeeland

Begin deze week kregen we dan ook de bevestiging dat de wandeltocht te Groede (Schoondijke) in de provincie Zeeland in Nederland kan doorgaan.
Inschrijven voor deze busreis kan nog t/m dinsdag 31 augustus.
Dus wacht a.u.b. niet te lang want heel veel tijd om in te schrijven rest er ons niet meer.

Inschrijven kan bij Marleen De Roo

Tel. 09/374 70 23 / GSM 0477/95 79 40
of via e-mail:  info@wandelclubbeernem.be

Van de deelnemers aan deze busreis wordt gevraagd om een Corona-certificaat voor te leggen (papier afdruk of op de smartphone).
Of een negatieve test te hebben afgelegd die maximaal 72 uur oud mag zijn.
Hou misschien ook onze website in de gaten, dit voor eventuele nieuwe info voor wat betreft deze busreis.

Wandeltocht: Moaeneblusserstocht
Inrichtende club: W.V. Voordewind
Startplaats: Buitengewoon Actief, Rijksweg 9, Groede
We vertrekken om 8.00u aan de parking naast de kerk, zijkant woning Kardinaal Cardijnlaan 12 in Beernem.
Prijs: 10 euro, inschrijvingsgeld inbegrepen!

Info wandelparcours

Afstanden: 6 – 12 – 18 – 24 km. De wandeling loopt over het platteland rond Schoondijke.
Over onverharde en verharde wegen, over dijken, langs boomgaarden en kreken in een stiltegebied.
Op elke rustpost is er een activiteit of iets gratis te bezichtigen. Verdere informatie ontbreekt ons voorlopig. We laten ons dus maar verrassen.

Een woordje over de gemeente

Het dorp hoort bij de gemeente Sluis, tussen Oostburg en Breskens. Het telt weinig inwoners.
Het ligt centraal in de Generale Prins Willempolder op een hoogte van 1m boven de zeespiegel.
Westelijk ligt de Molenkreek, oostelijk de Gaternissekreek.
Aan de rand van het dorp staat de korenmolen “Hulsters Molen”, een rijksmonument.
Het dorpsplein, genaamd “De Brink”, is heraangelegd na de aanleg van een rondweg rond Schoondijke om het te ontlasten van het drukke verkeer naar Breskens.
Waar ooit de landbouwpraktijkschool gebouwd was, bevindt zich nu het “Technopark”, met technisch georiënteerde bedrijven.
Van Vuyldijke naar Schoondijke.
Door een opzettelijke overstroming tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1560-1640) werd het dorp verwoest. In 1652 begon de heropbouw en kozen de inwoners definitief voor de naam “Schoondijke”.
Na de verwoestingen van WOII, werd het herbouwd in een – voor die tijd – typisch kaarsrecht stratenplan.

Marleen De Roo

verantwoordelijke busreizen