Wandelclub Beernem

xr:d:DAEi32GsYhA:1186,j:44843398136,t:23010815

Nieuwsbrief oktober 2021

Nieuwsbrief Wandelclub Beernem: Oktober 2021.

Beste Wandelvrienden,

Sneukeltocht.

Op 6 Oktober organiseren wij met Wandelclub Beernem, in samenwerking met enkele Beernemse zorginstellingen, voor de derde keer de “Te Gekke” wandeltocht. Normaal had dit de vierde editie moeten zijn van deze heel speciale tocht maar het Corona-beestje, weet je wel, heeft vorig jaar onze plannen drastisch doen veranderen.

Wandelsport Vlaanderen heeft in het hele Vlaamse gewest 5 ankerplaatsen uitgekozen om de “Te Gekke” wandelingen te promoten. Onze wandelclub is één van die uitverkorenen.

Ik wil eerst nog even duiden wat er speciaal is aan deze tochten. Vanuit de Geestelijke gezondheidszorg wordt algemeen aanvaard dat wandelen een zeer helend karakter heeft voor mensen die het psychisch zwaar hebben of erg kwetsbaar zijn. Wandelen maakt je hoofd leeg en is bovendien op alle vlakken de gezondste en goedkoopste sport waardoor het voor haast iedereen benaderbaar is. In samenwerking met De Klaver, P.C. Sint-Amandus, ’t Veldzicht, Mirte en Ter Muiden organiseren wij dus deze wandelingen. Wij hebben de parcoursen gemaakt, zorgen voor de uit- en afpijling en doen de inschrijvingen en administratie.

Er zijn echter enkele afwijkende zaken in vergelijking met onze klassieke tochten, die we even voor onze leden verduidelijken.
De tochten gaan door op woensdag 6 Oktober. We starten aan Ter Muiden, Meulestraat 6 in Oedelem en er staan 3 afstanden op het programma .
De 4,5 Kilometer blijft voornamelijk in Oedelem-centrum en heeft een stop halfweg. De 7,5 Kilometer heeft 2 stops en de 15 kilometer heeft er 3 en loopt door het domein van kasteel Ten Torre op de grens met Sijsele.
Deze stops gaan ook niet de klassieke tour op maar kan je eerder catalogeren in een soort van Sneukeltocht.
Op alle stops presenteren de deelnemende instellingen een hapje of een drankje.
De inschrijfprijs bedraagt 3 € voor alle afstanden maar daar krijg je dus wel wat voor in de plaats. Starten kan je van 10 tot 15 uur.

Let op! Dat is dus helemaal anders dan op een klassieke wandeling. En bij vorige edities stonden er reeds erg vroeg mensen vertrekkensklaar. Probeer dat dus absoluut te vermijden. We moeten respect hebben voor de mensen van Ter Muiden.

Zoals velen onder jullie weten zijn er wegenwerken aan de gang in Oedelem. Het is erg moeilijk parkeren rond Ter Muiden maar er is voldoende parkeerplaats op de parkings van De Markt, Sporthal Den Akker, en de parkings aan de kerk en het kerkhof

We hopen dat onze leden/wandelaars massaal zullen aanwezig zijn op deze heel speciale tocht.

Els Vyncke, voorzitter

*****************************************************************************************************

ZONDAG 17 oktober 2021
BUSREIS naar PAAL (Limburg)

Dit ter vervanging van Godewaersvelde (Fr).
De wandeltocht te Godewaersvelde werd door de inrichtende wandelclub geannuleerd.

Wandeltocht: 49ste Internationale Tocht
Inrichtende club: WSV Wandelend Paal vzw
Startplaats: Parochiezaal Sint-Paulus, Diestersesteenweg 33, Paal-Beringen

We vertrekken om 8.00u aan de parking naast de kerk, zijkant woning Kardinaal Cardijnlaan 12 in Beernem.
Prijs: 10 euro, inschrijvingsgeld inbegrepen!
Terugreis om 16.00 uur of 16.30 uur (wordt meegedeeld op de bus).

Inschrijven kan via Marleen De Roo: 0477/957940 of 09/374.70.23. En, bij voorkeur, via e-mail naar romain.bleyaert@proximus.be of op een organisatie van onze club, bij het secretariaat.

Info wandelparcours

Afstanden: 4 – 7 – 12 -16 – 20 km

Secretaris Jos zocht en vond ook dit jaar heel wat mooie paadjes en wegjes en distilleerde hieruit een pracht van een parcours, welke afstand je ook kiest.

4 km verhard: door de wekelijkse markt in het centrum, is de start voorzien in OC De Buiting. Via autoluwe straten stap je naar de rustplaats in Brelaar. Het tweede gedeelte leid je over rustige wegjes weer naar de Paalse parochiezaal.

7 km: na een rustige aanloop langs de rand van de Klitsberg sturen de pijltjes je deze helling over. Bovenop vind je de watertoren. Langs het kapelletje daal je af naar de rustpost. Hier mag je nog genieten van de groene pracht van de Busselberg.

12 km: tot aan de rustpost wandel je samen met de 7 km. Vanuit Brelaar maak je een prachtige lus die je via het crossterrein en tal van boswegels naar de Vallei van de Drie Beken brengt. Je wandelt langs en over de Kleine Beek, een stukje over een plankenpad om dan via een aaneenschakeling van paadjes weer in Brelaar uit te komen.  Op de terugweg mag je nog over de Paalse “huisberg”, de Klitsberg.

16 km: tot Brelaar hetzelfde parcours als de 12 km. Deze erg gevarieerde omloop loopt langs de kapel van Kliskesbos, om dan in het Roth, na een stevige klim, af te buigen naar een bos met statige bomen. Na de tweede keer halt gehouden te hebben in Brelaar, wacht nog de groene oversteek van de Busselberg, om dan via een reeks kerkenpaadjes naar de startplaats te trekken.

20 km: vertrek op dezelfde manier als de 16 km. Na de rust volgt men nog even de lus die de 16 km maakt, om in Roth af te buigen naar het Schaffense gehucht Vleugt. Fraaie bospaadjes brengen de stappers tot aan het zuivelbedrijf Debic (nu Friesland/Campina), om iets verderop aan te komen in de Vleutse parochiezaal. Volgt dan de doorsteek van het Drie Beken-gebied, een ongemeen prachtig stukje natuur! Het plankenpad is onlangs volledig hersteld.

Vanaf de laatste rustpost (Brelaar) neem je dezelfde weg terug als de 16 km.

Weetjes over de gemeente

Paal maakte deel uit van de “buitinghe” (buitengebied) van Beringen en wordt in de volksmond ook tegenwoordig nog “De Buiting” genoemd.

In 1716 werd Paal een zelfstandige gemeente, maar bestuurlijk moesten de bewoners van Paal vaak financieel opdraaien voor Beringen. In 1789, na de Luikse Revolutie, kwamen ze daartegen in opstand.

Op het grondgebied van Paal werd van 1930-1939 het Albertkanaal aangelegd, met de haven van de steenkoolmijn van Beringen.

Bij de gemeentelijke herindeling van 1977, werd Paal met een aantal andere dorpen, bij de fusiegemeente Beringen gevoegd.

Er is veel natuurschoon te vinden zoals De Vallei van de Drie Beken, de Paalse Plas, getuigenheuvels zoals de Klitsberg.

De Roo Marleen

verantwoordelijke busreizen