Najaar

Nieuwsbrief 15 december 2021

Nieuwsbrief Wandelclub Beernem: 15 december 2021.

Beste wandelvrienden,

Aandacht voor deze wijziging: Onze club heeft op 23 december, van Wandelsport Vlaanderen de toestemming gekregen om alsnog de 2 Coronawandelingen in Oedelem gedurende maximaal 14 dagen te bepijlen. Vanaf maandagnamiddag 27 december 2021 t/m zondag 09 januari 2022 zullen deze 2 wandelingen dan toch uitgepijld zijn.

Zoals algemeen geweten worden we momenteel geteisterd door een vierde Corona-golf met tal van besmettingen met de Delta variant, en sinds kort ook door de Omikron variant.

Het overlegcomité heeft recentelijk verstrengde maatregelen opgelegd waardoor tal van activiteiten weer op een laag pitje worden gezet of zelfs verboden.

Zo zijn ook de komende weken (georganiseerde) wandeltochten quasi niet meer mogelijk.

Toch willen we als wandelclub onze leden niet in de steek laten en daarom heeft het bestuur, samen met de parkoersmeesters geopteerd om weer een Coronatocht op poten te zetten.

Daar de “Najaarstocht”, van 21 november te Oedelem, afgelast werd, is het dan ook logisch om daar te starten met de nieuwe coronatochten.

Ditmaal voorzien we 2 afstanden. Eén van 10 km en één van 4 km. De startplaats van deze 2 tochten is de parking naast de St.-Lambertuskerk te Oedelem.
Oedelem behoort tot ”Zandig Vlaanderen” en wordt gekenmerkt door de cuesta van Oedelem – Zomergem, welke leidt tot een golvend landschap op 10 à 23 meter hoogte. De drempel van de kerk zelf ligt op 18 meter hoogte.

De wandeltochten: Zijn uitgepijld van maandagnamiddag 27 december 2021 t/m zondag 09 januari 2022.

De wandeltocht van 10 km verlaat de parking aan de achterkant en verkent zo het gebied ten noord / noordoosten van Oedelem.

Via tal van onverharde wegen met mooie vergezichten en de alom gekende Oedelemberg, ontdekt u de rust die deze gemeente uitstraalt.

Wat verderop steekt u de drukke Sijselestraat over en wacht u een glooiend landschap, uitgestrekte weiden, akkers en schilderachtige dreven waarbij u het wijnhuis Casale Del Vino passeert. En het wordt nog beter, want er komt nog een mooi en lastig stukje wandelen op ons af. Hierbij komt het landelijke karakter van Oedelem nogmaals tot zijn recht. Zo komen we dan, bijna automatisch langs de woonhuizen en het centrum terug op de startplaats, waar u hopelijk kan terugkijken op een aangename wandeltocht.

De tocht van 4 km, bewandelt een parkoers dat tevens geschikt is voor rolwagens en buggy’s, Deze tocht toont vooral de vernieuwing van Oedelem aan. Ook deze tocht start op de parking naast de kerk, maar verlaat deze aan de voorkant! Hier kan u al onmiddellijk genieten van de mooie verfraaiing van de “Oudezakstraat” met zijn horecazaken.
De wandeling loopt verder langs de rand van het centrum van Oedelem, en wordt gekenmerkt door het landelijke karakter en de urbanisatie die zich ook hier voltrekt. Verder wandelen we dan doorheen een paar mooie wijken doorsneden met wandelpaadjes.

Horeca en cultuur.

Op het parkoers van de 10 km wandelt u ook langs een paar horecagelegenheden, die u de mogelijkheid bieden om te genieten van een hapje en een drankje, alsook van een sanitaire stop indien dit noodzakelijk mocht blijken.
Zo wandelen we na ± 4 km. langsheen het bekende restaurant “Zandberghoeve” (gesloten op maandag en dinsdag, uitgezonderd op feestdagen).

Verderop komt u bij het wijnhuis Casale Del Vino. (open op vrijdag, zaterdag en zondag).

Nadat u de top van Oedelemberg over bent (na ± 6 km) ,zal u een gezellige winterbar “Marichel” op uw tocht tegenkomen. Een trendy en sfeervolle pop-up. (open op zaterdag en zondag).

Ook op het parkoers van de 4 km kan u rondom de startplaats en op het marktplein een aantal horecazaken aantreffen, voor een deugddoende verfrissing of opwarmertje, al naar gelang gewenst.

Voor alle afstanden: Geniet ook even van de beeldhouwwerken die Oedelem tentoonstelt.

Zo ziet u onder meer op het marktplein een ‘Iron Lady” Balcance genaamd. Dit beeld werd gemaakt door Rik Beuselinck. Het beeld is 4,5 m hoog en werd bij de inhuldiging opgedragen aan de kloeke cafébazin Zanneke. Al meer dan 50 jaar uitbaatster van café “De Stop”.

Achteraan het Schepenhuis (oud gemeentehuis) staat een ander kunstwerk, ditmaal een bronzen beeld.

Dit werd ontworpen door Jef Claerhout. Het toont een knotwilg (zeer typerend voor deze streek) geflankeerd door tal van uiltjes.
Teken van wijsheid?

Ook in de Sint-Lambertuskerk met mooie glasramen uit 1629-1630, en met toren uit 1663, staat een beeld van Jef Claerhout.
Hier staat een tabernakel dat op een originele manier een verwijzing maakt naar de “broodvermenigvuldiging”. Tropische vissen ondersteunen de bronzen broodtrommel waar de hosties in bewaard kunnen worden.

Vriendelijke groeten en veel wandelplezier toegewenst,

Johann Franco

Extra nieuws ivm afhalen poncho’s en rugzakken

Bij voldoende aantal stempels in zijn/haar wandelboekje “Limited Edition” kan dit ingeruild worden voor geschenken. Bij 15 stempels ontvangt men een poncho of bij 25 stempels een rugzak.

Vele wandelclubs annuleren nu hun tochten, hierdoor zijn de plaatsen om deze af te halen heel beperkt.
Wandelsport Vlaanderen heeft de clubbesturen de volmacht gegeven de geschenkjes af te halen in het secretariaat van Wandelsport Vlaanderen in Maldegem. Het afhaalmoment, voor de clubs, is voorzien op vrijdag 14 Januari 2022. Wie zijn wandelboekje binnenbrengt bij Roger vóór donderdag 13.01.2022 mag erop rekenen dat het bestuur zorgt dat de cadeautjes worden afgehaald in Maldegem.