Wandelclub Beernem

sept_23

Nieuwsbrief 25 januari 2023

Nieuwsbrief Wandelclub Beernem: Februari 2023.

Beste wandelvrienden,

2023 is ondertussen begonnen en we zijn zeker goed van start gegaan.
Onze 1ste tocht – “Driekoningen-tocht” is reeds achter de rug en we mochten maar liefst 1802 wandelaars verwelkomen. Dit deed mij denken aan onze tochten van voor Corona.

In deze nieuwsbrief vinden jullie meer info over de Bloemendaletocht op zondag 5 februari en onze 1ste busreis van 2023, naar Hemelveerdegem (Vlaamse Ardennen) op zondag 12 februari.

Door de snel opeenvolgende indexeringen en de fors stijgende loon- en brandstofkosten heeft busmaatschappij Sima Tours beslist om zijn prijzen flink te verhogen. Hierdoor zijn wij dan ook genoodzaakt om onze prijzen van de busreizen, die we zo lang mogelijk ongewijzigd hebben gelaten, nu ook op te trekken van 10€ naar 15€. Doordat de club een belangrijk deel van de totaalkost op zich neemt is dit nog steeds zeer goedkoop, zeker als we dit vergelijken met de andere reismogelijkheden. En die brengen ons dan meestal ook niet tot aan de start.
In de prijs van de bus is natuurlijk nog steeds de inschrijving voor de wandeltocht inbegrepen.
We hopen jullie in ieder geval nog massaal op onze busreizen te mogen verwelkomen.

Uw voorzitter, Els Vyncke.

Bloemendaletocht 2023

Startzaal : O.C. De Kleine Beer – C. Marichalstraat 5, 8730 Beernem

Datum: zondag 5 februari 2023
Inschrijven: van 07.30 u tot 15 u – aankomst tot 17 u
Info parking: Parking bij de zaal en op het gemeenteplein

Parcours: D’haeninck Marc

4 km:
Loopt door het Bargepark naar rustpost Mirte. Daarna wandelen we verder langs diverse mooie wegeltjes, om uiteindelijk langs de Bloemendalestraat terug naar de aankomst te gaan.
De 4 km. is geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

6 km:
Deze afstand leidt ons tot aan het kanaal. Daar gaan we naar beneden tot het pad langs het water en volgen dit tot aan De Kijkuit. Daar verlaten we de oever en zetten onze weg verder tot aan de rustpost Mirte. Na de rustpost gaan we in de richting van het kasteelpark, wandelen door het bosje en zo verder naar de aankomst.

11 km:
We wandelen samen met de 6 km langs de kanaaloever maar draaien linksaf naar de rustpost in de Bargelaan.
Daarna gaan we ook in de richting van het bosje in het kasteelpark en vandaar verder naar de rustpost “De Kleine Beer”.
Daarna gaan we rechts over de parking naar het kanaal toe, maar stappen nu rechtsaf, gaan door het natuurdomein en keren terug langs de verharde weg. Wat verder slaan we linksaf naar de Legeweg en zo terug naar de aankomst.

15 km:
Deze afstand doet hetzelfde als de 6 en 11 km maar wandelt nu verder langs het kanaal tot aan Sint-Joris. Daar terug omhoog richting Citroenstraat en langs een mooie dreef richting rustpost “De Bargelaan”. Na de rustpost wandelen we verder mee met de 11 km tot aan rustpost “De Kleine Beer”. Het laatste gedeelte is ook hetzelfde als de 11 km.

21 km:
Het eerste gedeelte is hetzelfde als de 15 km. Nu stappen we naar het bosje maar slaan daar rechtsaf, vervolgen onze weg langs enkele grote vijvers naar de Mexicostraat en dan naar rustpost “De Kleine Beer”. Na deze rustpost gaan we mee met de 11 en 15 km maar nemen na het natuurdomein een andere weg naar de Kasteelhoek. Daar wandelen we links een aardeweg in, volgen deze weg tot aan de Legeweg en gaan zo naar de aankomst.

Rustposten: Mirte (4 en 6 km) – De Bargelaan (11, 15 en 21 km) – De Kleine Beer (11, 15 en 21 km)

Bezienswaardigheden – Domeinen – Bossen

– De kanaaloever van het kanaal Gent-Brugge waar men beneden rustig langs het water kan wandelen, ver van de drukte van auto’s.

-Het kleine maar mooie bosje van 7 ha in het Patershof, met wandelpaden langs de vijvers en het beekje waar zich ook een plukhof bevindt en iets daarnaast de grote vijvers.

-Het natuurreservaat Gevaerts-Noord (Vallei van de Zuidleie) met een gevarieerd landschap met grasland en veel struiken (zie foto’s).

-Parochiekerk St-Amandus: de huidige kerk werd gebouwd in 1901 in een neogotische stijl en werd in 1902 ingewijd (zie foto).
Op de begraafplaats bevindt zich ook het gedenkkapelletje van ridder de Vrière, burgemeester in Beernem van 1891 tot 1926, maar vooral gekend (berucht) van de zaak Dezutter (zie de “Moorden van Beernem”).

-Het gemeentehuis werd begin 19e eeuw opgetrokken in een neogotische stijl met een prachtige raadszaal met mooie taferelen uit de geschiedenis van Beernem.

Afstandentabel Mirte Bargelaan De Kleine Beer Tot aankomst
De Kleine Beer
Totaal
4 km. 2,8 km. 2,3 km. 5,1 km.
6 km. 3 km. 3,5 km. 6,5 km.
11 km. 3 km. 3,9 km. 4,8 km. 11,7 km.
15 km. 7,4 km. 3,9 km. 4,8 km. 16,1 km.
21 km. 7,4 km. 6,8 km. 6,8 km. 21 km.

BUSREIS naar HEMELVEERDEGEM (Vlaamse Ardennen)

ZONDAG 12 februari 2023

Wandeltocht: 24e Wintertocht
Inrichtende club: CSC Lierde / Club voor Sport en Cultuur
Startplaats: Sint-Janszaal, Putse 8, Hemelveerdegem

Wandelafstanden: 6 – 12 – 18 km.

We vertrekken om 08.00 uur aan de parking naast de kerk, Kardinaal Cardijnlaan 12 in Beernem.
Terugreis: om 16.00 uur

Inschrijven kan via Marleen: 0477/957940 of 09/374.70.23 of bij voorkeur via mail naar
romain.bleyaert@proximus.be of tijdens een organisatie van onze club, bij het secretariaat.

Info wandelparcours

Prachtig landelijk parcours door Hemelveerdegem met Valentijntjesgeschenk voor iedere deelnemer.
Oproep: Graag reserveschoenen voorzien in of na een natte periode. De chauffeur zal dit zeker waarderen.

Info dorpje

Hemelveerdegem is een dorp in Oost-Vlaanderen, deelgemeente van Lierde. Het telt circa 400 inwoners en ligt in de Vlaamse Ardennen. Lokaal spreekt men ook van Sint-Jans-Hemelveerdegem of Sint-Jans, naar de patroonheilige van de parochie.

Geschiedenis

De oudste vermelding dateert van rond 963 en duidt op de woonplaats van de clan van Ermenfrid. De bisschop van Kamerijk schonk de altaarrechten aan de benedictijnenabdij van Geraardsbergen in 1088.

In de 13e eeuw werd de familie van Hemelveerdegem, waaraan de heerlijkheid waarschijnlijk toebehoorde, vermeld. In latere eeuwen behoorde het dorp soms tot het Land van Boelare, soms tot het Land van Aalst.

De dorpskern is beschermd als dorpsgezicht sedert 1981.

Het beschermingsdossier motiveert de artistieke en historische waarde van de dorpskom als volgt: “de artistieke en historische waarde van de ligging midden een golvend landschap op een heuvelrug, de lokale wegjes met bochtig tracé, ingegraven in de heuvelruggen, het vierzijdig dorpsplein doorsneden door een lange bomendreef, omringd door kleinschalige bebouwing, de nog grotendeels oude bebouwing aan het bochtig verlopend straatje ten noorden van het dorpsplein en de met bomen afgezette holle weg met mooi perspectief op het dorp.”

De Sint-Jan-Baptistkerk is beschermd als monument en het is een Romaans kerkje (11e eeuw) in Doornikse kalksteen en gewijd aan Johannes de Doper. Het heeft een befaamd retabel, het retabel van Sint-Jan – laat gotisch met renaissancekenmerken en gemaakt omstreeks 1520.

Sint-Jan, die gevierd wordt op 24 juni, is de patroonheilige van dit pittoresk dorp. De bloem gekoppeld aan deze heilige is het Sint-Janskruid. Het plantje werd naar deze heilige genoemd omdat het bloeit rond zijn feestdag. Je vindt het langs tal van bermen.

Hemelveerdegem is een vredig Vlaams dorpje met een prachtig dorpsplein.
De naam komt van het Germaanse Irminafripinga-haim = ‘woning van de lieden van Irminafrip’ Waarschijnlijk is daar een vroeg Germaanse nederzetting (landbouw) ontstaan omstreeks de 6e à 10e eeuw.

Alvast “Welkom” op de eerste busreis van 2023.
Marleen, verantwoordelijke busreizen.