okt.

Nieuwsbrief 19 juni 2022

Beste leden, wandelvrienden,

BUSREIS naar HEUVELLAND (West-Vlaanderen)

ZONDAG 03 juli 2022

Wandeltocht: 27e Pottebrekers-Panoramatocht
Inrichtende club: Wandelclub De Westhoekstappers
Startplaats: OC De Fontein, Dikkebusstraat 30, Heuvelland

We vertrekken om 8.00u aan de parking naast de kerk, zijkant woning Kardinaal Cardijnlaan 12 in Beernem.
Prijs: 10 euro, inschrijvingsgeld inbegrepen!

Inschrijven kan op een organisatie van onze club bij het secretariaat of via de verantwoordelijke busreizen: Marleen De Roo: 0477/95.79.40 – 09/374.70.23 of bij voorkeur, via e-mail romain.bleyaert@proximus.be

Info wandelparcours

Afstanden: 6 – 12 – 18 – 24 km.

We blijven deze keer in onze eigen provincie, om te genieten van het Heuvellandse wandelparadijs van De Klijte, de Rodeberg, de Zwarteberg en Westouter met doortocht op de Scherpeberg en omliggende heuveltoppen.

Een woordje over de gemeente

Heuvelland is gelegen aan de Belgisch-Franse grens, in de Westhoek, en bestaat uit 8 kleine, dunbevolkte dorpjes: Nieuwkerke, Dranouter, Wulvergem, Wytschate, Westouter, Kemmel, Loker en De Klijte.
Iedereen zal het ooit wel eens bezocht hebben, de streek is immers een toeristische topper! Uitgebreide informatie vind je in de “Dienst toerisme”, Laurentiusplein 1, Kemmel in het bezoekerscentrum “Het Heuvelland”.

Jaarlijks doorkruisen verscheidene wielerwedstrijden de streek, waarbij de beklimming van de Kemmelberg steeds in beeld komt op tv. In augustus is er traditioneel een verslagje over het folkfestival in Dranouter.

Typisch is ook de “couleur locale” met streekgastronomie en heel wat bruine kroegen.

Graag iets bezoeken? Dat kan!

Naast de talrijke oorlogskerkhoven en de recent ontwikkelde wijndomeinen, vindt men in Wytschate de ‘Bayernwald loopgraven.
En in Kemmel, onder de Kemmelberg, de commandobunker van het leger dit tijdens de Koude Oorlog
Deze bunker was tijdens de Koude Oorlog een geheim oorlogshoofdkwartier van het leger maar doet nu dienst als museum.
In Loker is er, na een flinke klim, een prachtig uitzicht tot in Frans-Vlaanderen.

Iets meer over deze prachtige streek.

De Klijte: was nooit een zelfstandige gemeente, maar werd in 1977 overgeheveld naar Heuvelland.

Westouter.
Op zijn grondgebied loopt de Douvebeek, grensrivier met Frankrijk.

Scherpenberg (125m)
Is een “beschermd landschap”, met bosjes, weiden, houtkanten en alleenstaande bomen.
Een steile, diepe kom met moerassige plantengroei vormt een prachtig bron-amfitheater.

Zwarteberg (152m)
Ligt pal op de grens en ligt dus gedeeltelijk in België, gedeeltelijk in Frankrijk.
Zoals de overige heuvels is ook deze een getuigenheuvel: geïsoleerd, erosiebestendig in een vlak landschap.

Rodeberg (138m)
Op de flank ligt het Hellegatbos. De naam verwijst naar een diep ravijn onderaan de flank.
Bekend om zijn natuurpracht en vergezichten.

Uniek is de kabelbaan! Een zetellift, 700m lang, gebouwd in 1957 door een Oostenrijks bedrijf. Getest door Maaike Cafmeyer en Tom Waes in het programma “Reizen Waes”.

Een stukje cultuur

De beroemde Franse schrijfster, Marguerite Yourcenar (1903-1987), bracht in haar jeugdjaren haar vakanties door in “Belle” (Frans grondgebied) op de Zwarteberg. Daar ontwikkelde zij een grote liefde voor Vlaanderen.
Zij was de eerste vrouw die in 1980 toegelaten werd in de Académie Française.

Vorig jaar planden we een wandeling in Godewaersvelde, maar deze werd toen door de strenge Franse coronaregels geannuleerd.
Maar nu ziet het er wel naar uit dat we deze mooie streek zullen kunnen doorkruisen.

Marleen, verantwoordelijke busreizen.

Meer informatie over deze wandeltocht is terug te vinden op de website van “De Westhoekstappers”
Probeer onderstaande link maar eens uit. Ctrl toets indrukken + onderstaande link aanklikken.

Wandelclub De Westhoekstappers Vlamertinge

Voor de laatste berichten raadpleeg steeds onze website.
www.wandelclubbeernem.be