Nieuwsbrief 02 april 2022

Start: Zaal “De Sinjo” Lattenklieversstraat 28, St-Joris. Van 07.30 uur tot 15.00 uur.

Beste Wandelvrienden,

Na onze zeer geslaagde “Rondom Oostveld” wandeling van 4 maart ll. met 652 zeer tevreden deelnemers, en onze busreis naar Nieuwrode met 42 wandelaars, is het op dinsdag 12 april aan Sint-Joris om heel wat stappers naar onze kleinste deelgemeente te lokken.

Voor onze Lattenklieverstocht vertrekken we, zoals gewoonlijk, vanuit zaal Sinjo. Door allerlei omstandigheden is deze tocht éénmalig een weekdagtocht geworden. Dus vanaf volgend jaar wordt het terug een weekendtocht.
De wandelaars die de kortere afstanden willen afleggen kunnen kiezen uit een wandeling van 5,6 km. die bijna volledig verhard is en zodoende ook door rolstoelgebruikers en kinderwagens kan gebruikt worden, of een tochtje van 6,5 km. dat door een schitterend stukje natuur, “De Malsen” loopt.
In totaal heeft deze tocht 2,6 km. natuur. Beide wandelingen hebben geen rustpost.

De 10 km. vertrekt langs de Kooldreef en gaat door het kasteeldomein van de familie van Pottelsberghe de la Potterie – de Lanier, een schitterend kasteeldomein met een rijke geschiedenis. We trekken richting Sint-Maria-Aalter en gaan via de tunnel onder de spoorweg naar het natuurgebied “De Vaanders” dat beheerd wordt door Natuurpunt. Hier stappen we meer dan 2 km. door bos, prachtige dreven en mooie waterpartijen. Met een beetje geluk kan je hier reeën, reigers en andere beestjes spotten. Via het nieuwe pad langs de spoorweg komen we na 6,2 km. aan de rustpost in café De Zevende Hemel. Hier kan men genieten van een natje en een droogje en kan men de volledig vernieuwde stationsbuurt ontdekken. Het tweede stuk loopt bijna volledig langs de zuidkant van de oude kanaalarm naar Sint-Joris. De wandelaars gaan hier kunnen kiezen uit het wandel- en fietspad of een avontuurlijk stukje natuur dat de laatste jaren niet meer in onze parcoursen opgenomen werd.
Er zit zelfs een behoorlijk stuk in dat voor de allereerste keer in ons wandelaanbod zit. De aankomst wordt bereikt na 10,2 km. Op deze afstand hebben we niet minder dan 6,3 km. onverhard wandelen.

De 17 km. combineert de 10,2 en de 6,5 km. en is dus in totaal 16,7 km. lang.
Wie deze tocht stapt kan dus 8,9 km . via onverharde paden door de natuur stappen.

Je merkt het, Sint-Joris heeft heel wat te bieden. Kom het samen met ons ontdekken op dinsdag 12 april. Zoals bij alle tochten in ons jubileumjaar bieden we alle wandelaars een kleine attentie aan.
Starten kan zoals gewoonlijk vanaf 07.30 uur tot ten laatste om 15.00 uur. Aankomst tot 17.30 uur.

Uw voorzitter, Els Vyncke.

Parcours: Rein Ringoot en Roger Deschuyter.

Afstand.

16,7 km.

8,9 km.

De Vaanders (Natuurpunt).

Natuurpunt slaagde erin om in 2015 een nieuw groot natuurproject op te starten op de grens van Oost- en West-Vlaanderen. Een landgoed van niet minder dan 65ha werd aangekocht.

De Vaanders is voor velen nog onbekend. Je vindt het natuurgebied terug tussen de spoorweg en de E40. Ongeveer de helft van de oppervlakte ligt in Aalter, de andere helft in Beernem. Bijgevolg hebben Natuurpunt Aalter en Natuurpunt Beernem samen de schouders onder dit project gezet.

In de Vaanders ontdek je de typische kenmerken van het ruimere Bulskampveldgebied: een gevarieerd mozaïeklandschap met bossen, graslanden en waardevolle dreven, aangevuld met een vijver, enkele natte depressies en veedrinkpoelen. Het is hoofdzakelijk laaggelegen en bijgevolg erg drassig. Door het gebied stromen 2 waterlopen, de Zouterbeek-Galgeveldbeek en de Lakebuis-Schuurlobeek. Er komt heel wat water uit de grond, zogenaamd kwelwater. Het vele ijzer in dit water zorgt voor een roestkleurig uitzicht.

In de zomer is het droger en wemelt het er van vlinders en libellen.

Natuurpunt Beernem en Natuurpunt Aalter zullen samen het gebied verder natuurlijk inrichten en beheren. Een wandellus van 4,5 km met infoborden, rustbanken,… werd ingericht.

Deze wandellus slingert langs wegels (tussen weiland) en door dreven met een zeer divers boslandschap. Hier en daar is er een zitbank, zo ook in de buurt van de poelen.

De buizerd heeft er zijn habitat, net als de grote bonte specht. Ook de ree en de vos zijn er permanent aanwezig. Het is één van de gebieden waar je in de herfst heel veel soorten paddenstoelen kan ontdekken.

De natuurwaarden zijn aanzienlijk. In de dreven groeien voor onze regio vrij zeldzame soorten zoals hengel en tormentil. In de graslanden komen melkeppe, kantig hersthooi en schildereprijs voor. In de poelen en grachten vinden we holpijp, grote waterweegbree en waterviolier.

Zoals je zelf kan zien biedt “De Vaanders” heel veel natuur: water, bos, rustige wandelwegeltjes, fauna en flora.

Dus alle wandelaars, en zeker onze leden, heten we hartelijk welkom in Sint-Joris op dinsdag 12 april. Ongeveer de helft van het parcours op alle afstanden is onverhard, wandelplezier is dus gegarandeerd.

Een wandeling om zeker aan deel te nemen.

Raadpleeg ook steeds onze website voor de laatste berichten.
www.wandelclubbeernem.be