Lattenklieverstocht dinsdag 12 april 2022

Afbeelding met boom, buiten, plant, bos

Automatisch gegenereerde beschrijving Afbeelding met boom, buiten, gras, rivier

Automatisch gegenereerde beschrijving

LATTENKLIEVERSTOCHT SINT-JORIS dinsdag 12 April 2022.

Start: Zaal “De Sinjo” Lattenklieversstraat 28, St-Joris / van 07.30 uur tot 15.00 uur.

Na een bijzonder geslaagde tocht in en rond Oostveld organiseert Wandelclub Beernem in zijn jubileumjaar (we bestaan 50 jaar) de Lattenklieverstocht in Beernems kleinste deelgemeente, Sint-Joris.

Op dinsdag 12 april, tijdens de paasvakantie dus, is het verzamelen geblazen in zaal Sinjo waar de wandelaars keuze hebben tussen 4 afstanden.
De 5,6 km en 6,5 km. gaan via de brug over het kanaal richting Knesselare. Na goed een kilometer slaan de wandelaars rechtsaf de “Malsen” in en bewandelen ze een prachtig stukje natuur op de grens tussen Sint-Joris en Knesselare. Via de Langendonkstraat komen ze na 4 kilometer aan de kapel. De kortste afstand keert hier terug naar de startzaal. De 6,5 km. wandelt verder langs de wijk Eiland en Kauter naar de Lattenklieverstraat.

De 10 en 17 km. vertrekt vanuit de startzaal en gaat via het domein van het kasteel “De Lanier” naar het schitterende natuurgebied van “de Vaanders”. Hier wandel je meer dan 2 km. doorheen een ongerept stukje natuur. Via het nieuwe pad langs de spoorweg bereiken we na iets meer dan 6 km. de rustpost aan “De Zevende Hemel” aan het station van Beernem. Hier kan je uiteraard ook genieten van een natje en een droogje en van de volledig vernieuwde stationsbuurt.

Via de onderdoorgang aan het station bereik je snel ons domein in Kleuterweelde. De laatste 3 kilometers gaan langs de oude kanaalarm terug naar Sint-Joris. Maar we hebben nog wat moois in petto in die laatste 3 km, want de wandelaars hebben de keuze tussen WEG en NATUUR. Natuurpaadjes die werkelijk in geen jaren bewandeld zijn worden uitgepijld voor onze wandelaars. Na 10,2 km. komen we terug in zaal Sinjo. De 17 kilometerstappers kunnen hierna de lus van 6,5 km nog toevoegen aan hun wandeling.

Iedereen is dus welkom in Sint-Joris op dinsdag 12 april. Starten kan van 7.30 uur tot 15 uur. Ongeveer de helft van het parcours op alle afstanden is onverhard, wandelplezier is dus gegarandeerd.

Parcours: Rein Ringoot en Roger Deschuyter.

Afstand. De Zevende Hemel Sinjo Sinjo na lus 6.5km. Onverhard parcours
5 km. —– 5,6 km. 2 km.
6 km. —– 6,5 km. 2,4 km.
10 km. 6,2 km. 10,2 km. 6 km.
17 km. 6,2 km. 10,2 km. 16,7 km. 9 km.

De Vaanders (Natuurpunt).

Afbeelding met tekst, gras, buiten, teken

Automatisch gegenereerde beschrijving Afbeelding met gras, boom, buiten, plant

Automatisch gegenereerde beschrijving

Natuurpunt slaagde erin om in 2014 een nieuw groot natuurproject op te starten op de grens van Oost- en West-Vlaanderen. Een landgoed van niet minder dan 65ha werd aangekocht.

De Vaanders is voor velen nog onbekend. Je vindt het natuurgebied terug tussen de spoorweg en de E40. Ongeveer de helft van de oppervlakte ligt in Aalter, de andere helft in Beernem. Bijgevolg zullen Natuurpunt Aalter en Natuurpunt Beernem samen de schouders onder dit project zetten.

In de Vaanders ontdek je de typische kenmerken van het ruimere Bulskampveldgebied: een gevarieerd mozaïeklandschap met bossen, graslanden en waardevolle dreven, aangevuld met een vijver, enkele natte depressies en veedrinkpoelen. Het is hoofdzakelijk laaggelegen en bijgevolg erg drassig. Door het gebied stromen 2 waterlopen, de Zouterbeek-Galgeveldbeek en de Lakebuis-Schuurlobeek. Er komt heel wat water uit de grond, zogenaamd kwelwater. Het vele ijzer in dit water zorgt voor een roestkleurig uitzicht.

In de zomer is het droger en wemelt het er van vlinders en libellen.

Natuurpunt Beernem en Natuurpunt Aalter zullen samen het gebied verder natuurlijk inrichten en beheren. Een wandellus van 4,5 km met infoborden, rustbanken,… werd ingericht.

Deze wandellus slingert langs wegels (tussen weiland) en door dreven met een zeer divers boslandschap. Hier en daar is er een zitbank in de buurt van de poelen.

De buizerd heeft er zijn habitat, net als de grote bonte specht. Ook de ree en de vos zijn er permanent aanwezig. Het is één van de gebieden waar je in de herfst heel veel soorten paddenstoelen kan ontdekken.

De natuurwaarden zijn aanzienlijk. In de dreven groeien voor onze regio vrij zeldzame soorten zoals hengel en tormentil. In de graslanden komen melkeppe, kantig hersthooi en schildereprijs voor. In de poelen en grachten vinden we holpijp, grote waterweegbree en waterviolier.

Zoals je zelf kan zien biedt “De Vaanders” heel veel natuur: water, bos, rustige wandelwegeltjes, fauna en flora..
Dus een wandeling om zeker aan deel te nemen.

Alle wandelaars, zeker ook onze leden, heten we dan ook hartelijk welkom!