Sneukelwandeltocht

Busreis Groede (Schoondijke)

Eventjes onze landsgrenzen over…
“Waar stilte nog heel gewoon is”

BUSREIS naar SCHOONDIJKE (startplaats te Groede)
ZONDAG 5 september 2021
De inrichtende club heeft beslist om deze wandeltocht te laten doorgaan.

Wandeltocht: Moaeneblusserstocht
Inrichtende club: W.V. Voordewind
Startplaats: Buitengewoon Actief, Rijksweg 9, Groede

We vertrekken om 8.00u aan de parking naast de kerk, zijkant woning Kardinaal Cardijnlaan 12 in Beernem.
Prijs: 10 euro, inschrijvingsgeld inbegrepen!

Inschrijven kan op een organisatie van onze club, bij het secretariaat of via de verantwoordelijke busreizen: Marleen De Roo: 0477/957940 – 09/374.70.23 – bij voorkeur via e-mail naar romain.bleyaert@poximus.be

Info wandelparcours

Afstanden: 6 – 12 – 18 – 24 km.
De wandeling loopt over het platteland rond Schoondijke, over onverharde en verharde wegen, over dijken, langs boomgaarden en kreken in een stiltegebied.
Op elke rustpost is er een activiteit of iets gratis te bezichtigen. Verdere informatie ontbreekt ons voorlopig. We laten ons dus verrassen.

Een woordje over de gemeente

Het dorp hoort bij de gemeente Sluis, tussen Oostburg en Breskens. Het telt weinig inwoners.
Het ligt centraal in de Generale Prins Willempolder op een hoogte van 1m boven de zeespiegel.
Westelijk ligt de Molenkreek, oostelijk de Gaternissekreek.
Aan de rand van het dorp staat de korenmolen “Hulsters Molen”, een rijksmonument.
Het dorpsplein, genaamd “De Brink”, is heraangelegd na de aanleg van een rondweg rond Schoondijke om het te ontlasten van het drukke verkeer naar Breskens.
Waar ooit de landbouwpraktijkschool gebouwd was, bevindt zich nu het “Technopark”, met technisch georiënteerde bedrijven.
Van Vuyldijke naar Schoondijke
Oorspronkelijk noemde het dorp Vuyldijke of Sconendike en lag het iets verderop.
Door een opzettelijke overstroming tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1560-1640) werd het dorp verwoest.
In 1652 begon de heropbouw en kozen de inwoners definitief voor de naam “Schoondijke”.
Na de verwoestingen van WOII, werd het herbouwd in een – voor die tijd – typisch kaarsrecht stratenplan.

Marleen

verantwoordelijke busreizen