Najaar

Busreis Nieuwrode zondag 13 maart 2022

Opgelet: Onder voorbehoud corona maatregelen.

BUSREIS naar NIEUWRODE (Vlaams-Brabant)
ZONDAG 13 maart 2022

Wandeltocht: 21e Maartsebuientocht
Inrichtende club: WSV Holsbeek vzw (4043)
Startplaats: Zaal CC Buurthuis Veldbazuin, Dorp 7, 3221 Nieuwrode
Wandelafstanden: 4 – 7 – 9 – 12 – 20 km

We vertrekken om 8.00u aan de parking naast de kerk, Kardinaal Cardijnlaan in Beernem.
Prijs: 10 euro, inschrijvingsgeld inbegrepen!
Terugreis: om 16.00u (graag extra schoenen voorzien voor de terugrit).

Inschrijven kan via Marleen De Roo: 0477/957940 of 09/374.70.23 of bij voorkeur via e-mail naar romain.bleyaert@proximus.be of tijdens een organisatie van onze club, bij het secretariaat.

Info wandelparcours

Wandeling door het prachtige Hageland. Afwisselend veldwegen, holle wegen en bos met mooie vergezichten. We stappen ook voorbij het kasteel van Horst, gelegen midden de natuur.

Een gedetailleerde beschrijving per wandelafstand is té vroeg om te ontvangen.

Wat achtergrond over de gemeente

De gemeente ontstond in de 12e eeuw.

Haar naam wijst op de ontginning van een “nieuw ontbost gebied” naast een oudere ontginning in St-Pieters-Rode. Het was lang bekend om zijn “perzikboomgaarden”.

Nieuwrode vormt samen met de gemeenten Sint-Pieters-Rode, Kortrijk-Dutsel en Holsbeek sinds de fusie in 1977 de gemeente “Holsbeek”.

De gemeente ligt in het Hageland, een vrij onvruchtbaar gebied, en wordt doorsneden door de autosnelweg E314.

Bekende stadjes in de streek zijn Diest, Aarschot, Zoutleeuw, Scherpenheuvel. Een bezienswaardigheid is de Abdij van Averbode.

Natuurgebieden te ontdekken…

De Wingevallei omvat bossen, heide en grasland. Het is voor 2/3 privébezit, voor 1/3e in bezit van het agentschap Natuur en Bos. Midden dit gebied vind je het kasteel van Horst.
Het is een belangrijk recreatief gebied waar de natuur centraal staat en is bedoeld voor wandelaars en fietsers.

De Beninksberg is landschappelijk beschermd sinds 1977 en heeft een oppervlakte van 50 ha. Het bestaat uit inheems loofbos, heide, grasland en ruigte. De begrazing nemen paarden, schapen en runderen voor hun rekening.

En dan is er nog…. het Kasteel van Horst

Deze waterburcht ligt in de vallei van de Wingebeek, tussen de heuvels van het Hageland. In de loop van de 13e eeuw namen de Heren van Horst ze in gebruik. Momenteel is ze – na jarenlange leegstand – eigendom van het agentschap Natuur en Bos. Het werd vooral beroemd door Willy Vandersteen die het kasteel tekende in zijn strips over de Rode Ridder.

Momenteel zijn er grondige restauratiewerken aan de gang.
Na contact met ‘Herita vzw’ weet ik dat het domein vrij toegankelijk blijft en dat er rond de vijver kan gewandeld worden. Een kijkje binnenin, laat op zich wachten.

Iedereen van harte welkom.

De Roo Marleen

busverantwoordelijke Wandelclub Beernem vzw