Augustus 2022

Busreis Niel zo. 6 november 2022

ZONDAG 6 november 2022

BUSREIS naar “NIEL, parel aan de Rupel” (Antwerpen)

Wandeltocht: 19e Octaaftocht
Inrichtende club: WSV Schelle vzw
Startplaats: TA Den Biezerd, Wirixstraat 56, Niel

Wandelafstanden: 5 – 7 – 12 – 17 – 21 km

We vertrekken om 08.00 uur aan de parking naast de kerk, zijkant woning Kardinaal Cardijnlaan 12 in Beernem
Prijs: 10 euro, inschrijvingsgeld inbegrepen.

Inschrijven kan tijdens een organisatie van onze club bij het secretariaat of via de verantwoordelijke busreizen: Marleen De Roo: 0477/957940 – 09/374.70.23 of bij voorkeur via e-mail naar romain.bleyaert@proximus.be

Info wandelparcoursen

Wandeling langs het prachtige natuurgebied Walenhoek, het Niels Broek, de gerestaureerde sites van de steenbakkerijen en langs de grootste kermis van alle Vlaamse gemeenten.
Voor de laatste uitstap dit jaar een vlakke wandeling!

Een stukje achtergrond over de gemeente Niel

Niel situeert zich ongeveer 10 km ten zuiden van Antwerpen en ligt tussen de rivier de Rupel, Wullebeek en de Nielse Beek. Het is de kleinste gemeente van de provincie (geen fusie) en heeft geen deelgemeeenten. Het bestaat vooral uit polderland met een hoogte tussen 1m en 10m. De naam verwijst naar ‘een laaggelegen plaats’.

De bekende geschiedenis gaat terug tot 1244 met de bouw van de Sint-Bernardusabdij, cultureel centrum van de streek tot aan de Franse Revolutie.
De gemeente was tot midden de jaren 70 van vorige eeuw bekend als ‘steenbakkersgemeente’ en in mindere mate bloeide toen ook de schoennijverheid. Men produceerde er bakstenen en aanverwante produkten zoals dakpannen en stenen buizen.
De kleiputten, ontstaan door de economische activiteit, zijn na de fabriekssluitingen teruggegeven aan de natuur of creëerde men tot visvijvers. Zo vind je nu het natuurgebied Walenhoek. Het Nielderbroek ontstond uit een turfwinningsgebied.
Het gehucht Hellegat is een oude woonbuurt tussen de steenbakkerijen.
In het centrum staat een standbeeld van het ‘afdraagstertje’, om nooit de kinderarbeid in de 19e, begin 20e eeuw te vergeten.
In de wintermaanden is er jaarlijks de internationale veldrit ‘Jaarmarktcross’.
Het steenbakkerijmuseum van de Rupelstreek ’t Geleeg of het Ecomuseum Boomse Baksteen

is een tip om eens met de familie te bezoeken.

Zin om eens mee te stappen op de laatste busreis van het jaar?

Marleen, verantwoordelijke busreizen.