ZONDAG 6 november 2022
BUSREIS naar “NIEL, parel aan de Rupel” (Antwerpen)
Wandeltocht: 19e Octaaftocht
Inrichtende club: WSV Schelle vzw
Startplaats: TA Den Biezerd, Wirixstraat 56, Niel
Wandelafstanden: 5 – 7 – 12 – 17 – 21 km
We vertrekken om 08.00 uur aan de parking naast de kerk, zijkant woning Kardinaal Cardijnlaan 12 in Beernem
Prijs: 10 euro, inschrijvingsgeld inbegrepen.
Terugreis: om 16.00 uur.
Inschrijven kan tijdens een organisatie van onze club bij het secretariaat of via de verantwoordelijke busreizen: Marleen De Roo: 0477/957940 – 09/374.70.23 of bij voorkeur via e-mail naar romain.bleyaert@proximus.be
Info wandelparcoursen
Wandeling langs het prachtige natuurgebied Walenhoek, het Niels Broek, de gerestaureerde sites van de steenbakkerijen en langs de grootste kermis van alle Vlaamse gemeenten.
Voor de laatste uitstap dit jaar een vlakke wandeling!
Een stukje achtergrond over de gemeente Niel
Niel situeert zich ongeveer 10 km ten zuiden van Antwerpen en ligt tussen de rivier de Rupel, Wullebeek en de Nielse Beek. Het is de kleinste gemeente van de provincie (geen fusie) en heeft geen deelgemeeenten. Het bestaat vooral uit polderland met een hoogte tussen 1m en 10m. De naam verwijst naar ‘een laaggelegen plaats’.
De bekende geschiedenis gaat terug tot 1244 met de bouw van de Sint-Bernardusabdij, cultureel centrum van de streek tot aan de Franse Revolutie.
De gemeente was tot midden de jaren 70 van vorige eeuw bekend als ‘steenbakkersgemeente’ en in mindere mate bloeide toen ook de schoennijverheid. Men produceerde er bakstenen en aanverwante produkten zoals dakpannen en stenen buizen.
De kleiputten, ontstaan door de economische activiteit, zijn na de fabriekssluitingen teruggegeven aan de natuur of creëerde men tot visvijvers. Zo vind je nu het natuurgebied Walenhoek. Het Nielderbroek ontstond uit een turfwinningsgebied.
Het gehucht Hellegat is een oude woonbuurt tussen de steenbakkerijen.
In het centrum staat een standbeeld van het ‘afdraagstertje’, om nooit de kinderarbeid in de 19e, begin 20e eeuw te vergeten.
In de wintermaanden is er jaarlijks de internationale veldrit ‘Jaarmarktcross’.
Het steenbakkerijmuseum van de Rupelstreek ’t Geleeg of het Ecomuseum Boomse Baksteen
is een tip om eens met de familie te bezoeken.
Van de inrichtende club ontvingen we volgende informatie.
19de OCTAAFTOCHT – 6 NOVEMBER 2022.
De startzaal, het T.A Niel, Wirixstraat 56 te Niel, is gelegen naast een natuurzone “Het Niels Broek”.
Alle afstanden gaan langs de grootste kermis van alle Vlaamse gemeenten.
5 km: Wandelt langs rustige wegen en door het park van het rustoord te Niel. Er is een rustpost voorzien. Dit parcours is geschikt voor rolstoelgebruikers.
7 km: Gaat langs rustige wegen naar de rustpost om dan terug naar de startplaats te gaan via het natuurgebied “het Niels Broek”.
12 km Volgt eerst de 7 km om na de rustpost naar het natuurgebied “Walenhoek” te wandelen. Na de tweede rustpost gaan ze via de Rupeldijk naar het Niels Broek om de startplaats te bereiken.
17 km: Is identiek aan de 12 km. Zij maken echter na de tweede rustpost een bijkomende lus door het openluchtmuseum “Het Geleeg”
21 km: Vertrekt via de vroegere sites van de elektriciteitscentrale en de Laarkapel naar de eerste rustpost. Vandaar een uitgebreide doortocht in Walenhoek om rustpost 2 te bereiken. Nadien volgen ze de 17 km door Het Geleeg, de Rupeldijk en het Niels Broek.
28 km: Volgt de 21 km tot de eerste rustpost om dan een extra lus te maken via het Berrenheibos. Nadien volgen ze de 21 km.
_______________________________
Niels Broek: Is een laaggelegen natuurgebied vlak naast de Rupeldijk. Bij aanhoudende regen is het er zeer drassig en modderig. Gelukkig heeft Natuurpunt Rupelstreek er een vlonder pad doorheen gemaakt.
Walenhoek: ontstond uit voormalige kleiputten. Vandaag is het een heerlijk bos (60 hectare) om door te wandelen. Vooral aan de mooie vijvers gonst het van het leven.
Het Geleeg: Deze oude steenbakkerij, ruim 4 ha groot, geeft een zeer volledig beeld van een doorsnee steenbakkerij in al haar aspecten. De gerestaureerde ringoven, klampovens, pannenloods en droogloodsen zijn het resultaat van veel en hard werk.
Er is ook een museum aan verbonden. Dit kan men echter alleen bezoeken in groep en op voorhand te reserveren
Ons parcours gaan langs de ringoven en door de loges (volkstaal voor de droogloodsen).
De Laarkapel: De ruim 500 jaar oude kapel heeft in de loop van haar geschiedenis heel wat veranderingen ondergaan. Zo werd het originele staande beeld van Onze Lieve Vrouw van Zeven Weeën vervangen door het zittende beeld van de Mater Dolorosa. Ze is sinds 1939 beschermd als monument. In 2002 – 2003 wordt de kapel gerestaureerd en opnieuw voorzien van haar oorspronkelijke muurbedekking, met name witkalk en botermelk.
Berrenheibos: Is een gesaneerde stortplaats waar men tijdens het vorige decennia een groot aantal bomen heeft geplant.
Zin om eens mee te stappen op de laatste busreis van het jaar?
Marleen, verantwoordelijke busreizen.