dec. 2021

Busreis naar Paal op zondag 17 oktober 2021

Gewijzigde bestemming voor de busreis van zondag 17 oktober 2021

BUSREIS naar PAAL (Limburg) dit als alternatief voor de afgelaste wandeltocht te Godewaarsvelde.

Wandeltocht: 49ste Internationale Tocht

Inrichtende club: WSV Wandelend Paal vzw

Startplaats: Parochiezaal Sint-Paulus, Diestersesteenweg 33, Paal-Beringen

We vertrekken om 8.00u aan de parking naast de kerk, zijkant woning Kardinaal Cardijnlaan 12 in Beernem.
Prijs: 10 euro, inschrijvingsgeld inbegrepen!
Terugreis om 16.00 uur of 16.30 uur (wordt meegedeeld op de bus).

Inschrijven kan via Marleen De Roo: 0477/957940 – 09/374.70.23 – bij voorkeur via e-mail naar romain.bleyaert@proximus.be of op een organisatie van onze club, bij het secretariaat.

Info wandelparcours

Afstanden: 4 – 7 – 12 -16 – 20 km

Secretaris Jos zocht en vond ook dit jaar heel wat mooie paadjes en wegjes en distilleerde hieruit een pracht van een parcours, welke afstand je ook kiest.

4 km verhard: door de wekelijkse markt in het centrum, is de start voorzien in OC De Buiting. Via autoluwe straten stap je naar de rustplaats in Brelaar. Het tweede gedeelte leid je over rustige wegjes weer naar de Paalse parochiezaal.

7 km: na een rustige aanloop langs de rand van de Klitsberg sturen de pijltjes je deze helling over. Bovenop vind je de watertoren. Langs het kapelletje daal je af naar de rustpost. Hier mag je nog genieten van de groene pracht van de Busselberg.

12 km: tot aan de rustpost wandel je samen met de 7 km. Vanuit Brelaar maak je een prachtige lus die je via het crossterrein en tal van boswegels naar de Vallei van de Drie Beken brengt. Je wandelt langs en over de Kleine Beek, een stukje over een plankenpad om dan via een aaneenschakeling van paadjes weer in Brelaar uit te komen. Op de terugweg mag je nog over de Paalse “huisberg”, de Klitsberg.

16 km: tot Brelaar hetzelfde parcours als de 12 km. Deze erg gevarieerde omloop loopt langs de kapel van Kliskesbos, om dan in het Roth af te buigen naar een bos met statige bomen, na een stevige klim. Na de tweede keer halt gehouden te hebben in Brelaar, wacht nog de groene oversteek van de Busselberg, om dan via een reeks kerkenpaadjes naar de startplaats te trekken.

20 km: vertrek op dezelfde manier als de 16 km. Na de rust volgt men nog even de lus die de 16 km maakt, om in Roth af te buigen naar het Schaffense gehucht Vleugt. Fraaie bospaadjes brengen de stappers tot aan het zuivelbedrijf Debic (nu Friesland/Campina), om iets verderop aan te komen in de Vleutse parochiezaal. Volgt dan de doorsteek van het Drie Beken-gebied, een ongemeen prachtig stukje natuur! Het plankenpad is onlangs volledig hersteld.

Vanaf de laatste rustpost (Brelaar) neem je dezelfde weg terug als de 16 km.

Weetjes over de gemeente

Paal maakte deel uit van de “buitinghe” (buitengebied) van Beringen en wordt in de volksmond ook tegenwoordig nog “De Buiting” genoemd.

In 1716 werd Paal een zelfstandige gemeente, maar bestuurlijk moesten de bewoners van Paal vaak financieel opdraaien voor Beringen. In 1789, na de Luikse Revolutie, kwamen ze daartegen in opstand.

Op het grondgebied van Paal werd van 1930-1939 het Albertkanaal aangelegd, met de haven van de steenkoolmijn van Beringen.

Bij de gemeentelijke herindeling van 1977, werd Paal met een aantal andere dorpen, bij de fusiegemeente Beringen gevoegd.

Er is veel natuurschoon te vinden zoals De Vallei van de Drie Beken, de Paalse Plas, getuigenheuvels zoals de Klitsberg.

De Roo Marleen

verantwoordelijke busreizen