Wandelclub Beernem

xr:d:DAEi32GsYhA:1186,j:44843398136,t:23010815

Busreis Kaster met mogelijk bezoek aan Oudenaarde.

BUSREIS naar KASTER (West-Vlaanderen)
ZONDAG 23 februari 2020
Met mogelijkheid tot bezoek aan Oudenaarde: “Centrum Ronde van Vlaanderen” of MOU of historische wandeling

Wandeltocht: 17e Aktiv-wandeltochten

Inrichtende club: De Textieltrekkers vzw uit Vichte

Startplaats: OC Groeninge, Groeningestraat 2, Kaster

Wandelafstanden: 6 – 9 – 12 – 18 – 24 km

We vertrekken om 8.00u aan de parking naast de kerk Kardinaal Cardijnlaan in Beernem.
Prijs: 10 euro, inschrijvingsgeld inbegrepen!
Terugreis: om 16.00u of 16.30u (graag extra schoenen voorzien voor de terugrit).

Inschrijven kan via Marleen De Roo: 0477/957940 of 09/374.70.23 of bij voorkeur via e-mail naar romain.bleyaert@poximus.be of bij een organisatie van onze club, bij het secretariaat.

Info wandelparcours

Enig mooie wandeling aan de rand van de Vlaamse Ardennen. De grote afstanden verkennen enkele beroemde hellingen van de Ronde van Vlaanderen. Je kan de Kwaremont en de Paterberg aan den lijve ondervinden. De kortere afstanden verkennen de landelijke omgeving rond Kaster.

De streek is helemaal doorspekt met tegelpaden. Dit zijn niet alleen de kerkwegels van vroeger, maar ook de paadjes waarlangs de bewoners zich verplaatsten tussen de dorpen en gehuchten. De wandelaars van de AKTIV-tochten zullen er onvermijdelijk verschillende bewandelen. Bijna de hele tijd kan de wandelaar genieten van de landelijke wegen, de pittoreske hoekjes en de weidse landschappen. Als je in de richting van de Schelde kijkt, zie je aan de overkant de heuvels van de Vlaamse Ardennen. In de omgeving van de bedding van de Schelde, kom je in de Scheldemeersen. Deze bestaan vooral uit weiden, die vroeger ieder jaar overstroomden.

Bezoek aan Oudenaarde
Oudenaarde ligt op slechts een 10-tal km van Kaster.
Zoals vorige busreis, lassen we ook hier de mogelijkheid in om in de namiddag iets te bezoeken. Voor de wielerliefhebbers plannen we een bezoek aan het “Centrum Ronde van Vlaanderen”. Duur individueel bezoek: 1.15u à 1.30u. Toegangsprijs: € 12,00/persoon of
€ 7,50 (inclusief gratis consumptie) indien meer dan 15 personen.
Ook de moeite is een bezoek aan het MOU (stadsmuseum), dat pas om 14.00u opent en waar je ook wandelkaarten kan aanschaffen. De “historische stadswandeling” leid je naar mooie plekjes.
Dit gaat door bij voldoende belangstelling.

Wat achtergrond over de gemeente.

Kaster is een deelgemeente van Anzegem, net zoals Ingooigem, Tiegem, Vichte en Gijzelbrechtegem. Het ligt tussen Schelde en Leie, aan de rand van de Vlaamse Ardennen.
De naam komt van het Romeinse woord “Castrum”, een “versterkte vesting”.
De “Varentstraat” is zo een overblijfsel van een Romeinse heirweg.

Tradities, cultuur en sport

Anzegem telt twee ereburgers: componist en dirigent Herman Roelstraete (sinds 1981) en schrijver Stijn Streuvels (sinds 2017).

 

Het Gaperke, een bronzen beeld van de hand van Jef Claerhout.

In Gapersgemeente Anzegem worden traditioneel de Gapersfeesten georganiseerd en vroeger ook een Gapersstoet. Tijdens de feesten eind juni wordt ook het Gaperke verkozen, de jeugdige ambassadeur van Anzegem.
In juni 2020 zal voor het eerst in 20 jaar opnieuw een stoet georganiseerd worden. De Gapersstoet zal opnieuw Anzegem doorkruisen maar eens om de vier jaar.  
Tijdens de Gapersfeesten krijgt het bronzen beeld van Jef Claerhout ‘Het Gaperke’ op het plein aan de Kerkstraat een geel hemdje aan en een rode salopette.

Een andere traditie zijn de pirobakken, die in de wintermaanden georganiseerd worden. Piro’s (ambachtelijke worstenbroodjes) zijn erkend als streekproduct.

Anzegem ligt vlak bij de Vlaamse Ardennen, waardoor vaak grote wielerwedstrijden over het grondgebied passeren. Groot Anzegem telt twee hellingen die vaak opgenomen worden in de parcoursen (de Holstraat in Anzegem en de Tiegemberg in deelgemeente Tiegem). Daarnaast is de Varentstraat in deelgemeente Kaster een bekende kasseistrook.

Op het domein van Kasteel Hemsrode vindt elk jaar in september het crosscountry-onderdeel van de Internationale Military Waregem/Anzegem (een eventing-wedstrijd) plaats.

Aan alle wandelaars… welkom op deze busreis!

De Roo Marleen

Busverantwoordelijke wandelclub Beernem