okt.

Busreis Heuvelland zondag 03 juli 2022

BUSREIS naar HEUVELLAND (West-Vlaanderen)

Opgelet datumwijziging!
Door het samenvallen met een wielerwedstrijd moest deze wandeltocht een week vervroegd worden.

Nieuwe datum: ZONDAG 03 juli 2022

Wandeltocht: 27e Pottebrekers-Panoramatocht
Inrichtende club: Wandelclub De Westhoekstappers
Startplaats: OC De Fontein, Dikkebusstraat 30, Heuvelland

We vertrekken om 8.00u aan de parking naast de kerk, zijkant woning Kardinaal Cardijnlaan 12 in Beernem.
Prijs: 10 euro, inschrijvingsgeld inbegrepen!

Inschrijven kan op een organisatie van onze club, bij het secretariaat of via de verantwoordelijke busreizen: Marleen De Roo: 0477/957940 – 09/374.70.23 of, bij voorkeur, via e-mail naar romain.bleyaert@proximus.be

Info wandelparcours

Afstanden: 6 – 12 – 18 – 24 km.

We blijven eens in onze eigen provincie om te genieten van het Heuvellandse wandelparadijs van De Klijte, de Rodeberg, de Zwarteberg en Westouter met doortocht op de Scherpeberg en omliggende heuveltoppen.

Een woordje over de gemeente

Heuvelland is gelegen aan de Belgisch-Franse grens, in de Westhoek, en bestaat uit 8 kleine, dunbevolkte dorpjes: Nieuwkerke, Dranouter, Wulvergem, Wytschate, Westouter, Kemmel, Loker en De Klijte.
Iedereen zal het ooit wel eens bezocht hebben, de streek is immers een toeristische topper! Uitgebreide informatie vind je in de “Dienst toerisme”, Laurentiusplein 1, Kemmel in het bezoekerscentrum “Het Heuvelland”.

Jaarlijks doorkruisen verscheidene wielerwedstrijden de streek, waarbij de beklimming van de Kemmelberg steeds in beeld komt op tv. In augustus is er traditioneel een verslagje over het folkfestival in Dranouter.

Typisch is ook de “couleur locale” met streekgastronomie en heel wat bruine kroegen.

Graag iets bezoeken? Dat kan!
Naast de talrijke oorlogskerkhoven en de recent ontwikkelde wijndomeinen, vindt men in Wytschate de ‘Bayernwald loopgraven en in Kemmel, onder de Kemmelberg, de commandobunker van het leger tijdens de Koude Oorlog.

In Loker is er, na een flinke klim, een prachtig uitzicht tot in Frans-Vlaanderen.

Iets meer over de vermelde plaatsen in ons “Wandelen in België”-boek

De Klijte: was nooit een zelfstandige gemeente, maar werd in 1977 overgeheveld naar Heuvelland.

Westouter
Op zijn grondgebied loopt de Douvebeek, grensrivier met Frankrijk.

Scherpenberg (125m)
Is een “beschermd landschap”, met bosjes, weiden, houtkanten en alleenstaande bomen.
Een steile, diepe kom met moerassige plantengroei vormt een prachtig bron-amfitheater.

Zwarteberg (152m)

Ligt pal op de grens en ligt dus gedeeltelijk in België, gedeeltelijk in Frankrijk.
Zoals de overige heuvels is ook deze een getuigenheuvel: geïsoleerd, erosiebestendig in een vlak landschap.

Rodeberg (138m)

Op de flank ligt het Hellegatbos. De naam verwijst naar een diep ravijn onderaan de flank.
Bekend om zijn natuurpracht en vergezichten.
Uniek is de kabelbaan! Een zetellift, 700m lang, gebouwd in 1957 door een Oostenrijks bedrijf. Getest door Maaike Cafmeyer en Tom Waes in programma “Reizen Waes”.

Een stukje cultuur

De beroemde Franse schrijfster, Marguerite Yourcenar (1903-1987), bracht in haar jeugdjaren haar vakanties door in “Belle” (Frans grondgebied) op de Zwarteberg. Daar ontwikkelde zij een grote liefde voor Vlaanderen.
Zij was de eerste vrouw die in 1980 toegelaten werd in de Académie Française.

Beste iedereen
Vorig jaar planden we een wandeling in Godewaersvelde, maar deze werd door de strenge Franse coronaregels geannuleerd.
Hopelijk lukt het ons nu deze mooie streek te doorkruisen.

Marleen

verantwoordelijke busreizen.