Wandelclub Beernem

xr:d:DAEi32GsYhA:1186,j:44843398136,t:23010815

Busreis Genk 19 mei 2019

ZONDAG 19 MEI 2019: SCHEMMERSBERGTOCHT in GENK (Limburg)

Inrichtende club: De Heikneuters vzw (2006)

Start: Don Boscocollege, Berm 12, Genk

Wandelafstanden: 5 – 8 – 12 – 17 – 20 km

We vertrekken om 8.00u aan de parking naast de kerk, C. Cardijnlaan in Beernem.

Terugreis om 16.30u

Prijs: € 10, inschrijvingsgeld inbegrepen!

Inschrijven kan via R. De Schuyter: 0495/895454 of 0474/417896 of bij een organisatie van onze club bij het secretariaat of via e-mail naar info@wandelclubbeernem.be

 

Info over het wandelparcours

Alle afstanden trekken door de Schemmersberg: een heide- en natuurgebied. Een dag om “te genieten van de rust en oog te hebben voor de natuur!” Zalig toch voor wandelaars!

De Schemmersberg is een heide- en duinengebied van 40 hectare groot dat nauw aansluit bij het boscomplex van Zonhoverheide. Alle wandelafstanden blijven in het natuur- en wandelgebied van de Schemmersberg. Schemmersberg is afgeleid van het Middelnederlands schim, wat schaduw betekent.

De Schemmersberg is gelegen aan en op de westrand van het Kempens Plateau en vormt met de bossen van de Zonhoverheide de grens met Zonhoven. Hierdoor vormt het gebied een corridor tussen Bokrijk – Het Wik – Klotbroek en de bos- en heidegebieden van Zonhoven en Houthalen-Helchteren.

De afstanden 17 en 20 km maken een lus in en door het Essersbos dat voldoende in het nieuws is geweest omdat minister Schauvliege toestemming had gegeven aan het transportbedrijf Essers om het 12 ha grote bos te kappen, maar dank zij de inzet van Wouter Deprez gelukkig is kunnen verhinderd worden.

Het Essersbos is een prachtig en onvervangbaar bos, niet alleen omwille van zijn bomen en heide maar ook omdat er zeldzame vlinders en insecten vertoeven. Het vormt bovendien een natuurlijke kom om water op te vangen en te zuiveren voor de waterhuishouding in de natuurgebieden van Bokrijk en Midden-Limburg.

Het enige jammere dat de wandelaars van de 17 en 20 km zullen ervaren is dat ze ongeveer over 1 km asfaltweg zullen moeten stappen. Het is de enige verharde weg die op het parcours ligt, maar volgens de parcoursbouwer viel dit niet te vermijden.

Rustpauzes zijn er voor alle afstanden nadat ze ongeveer de helft van de afstand hebben gewandeld.

Wat de wandelaars zeker zullen ervaren is de “zandkuil” op de Schemmersberg. Het is een voormalige zandgroeve die ontstaan is bij de winning van zand en de productie van wetzand.

Wetzand diende om zandasfalt mee te maken. Hiermee werden verhardingen zoals opritten en speelplaatsen van scholen aangelegd. De groeve werd van 1961 tot het begin van de jaren 1970 geëxploiteerd. De natuur heeft echter de menselijke ingreep gelukkig weer grotendeels weten te herstellen met stuifvlaktes waarin zandzegge en buntgras een plaats hebben gevonden.

Een woordje over Genk

Wat ooit een pittoresk dorpje was, kende, na het ontdekken van steenkool in 1900, een enorme bevolkingsaangroei en ontstonden de steenkoolsites Zwartberg, Waterschei en Winterslag.
Na topjaren zijn de mijnen gesloten tussen 1966 en 1988.
In de voormalige mijngebouwen van Winterslag creëerde de stad een creatieve hub “C-mine”, momenteel een geslaagd experiment.
Genk is de toegangspoort tot het “Nationaal Park Hoge Kempen” en het alom bekende openluchtmuseum “Bokrijk” ligt op zijn grondgebied.
En vorig jaar te zien op tv en vermeld in Time Magazine… “Fietsen door het Water”, door één van de vijvers in natuurgebied De Wyers.

Aan alle deelnemers: een rustgevende, ontspannende wandeling.

De Roo Marleen