Wandelclub Beernem

xr:d:DAEi32GsYhA:1186,j:44843398136,t:23010815

Busreis Geluveld 24 november 2019

ZONDAG 24 november 2019

BUSREIS naar GELUVELD (West-Vlaanderen)
met mogelijkheid van een bezoek aan “Memorial Museum Passchendaele 1917”

Wandeltocht: Glühweintocht

Inrichtende club: Wandelclub “Drevestappers” uit Zonnebeke

Startplaats: OC ’t Gelevelt, Geluveldplaats 15, GELUVELD

Wandelafstanden: in detail onder info

We vertrekken om 8.00u aan de parking naast de kerk, zijkant woning Kardinaal Cardijnlaan 12 in Beernem.
Prijs: 10 euro, inschrijvingsgeld inbegrepen!
Terugreis om 16.00 uur of 16.30 uur (wordt meegedeeld op de bus).

Inschrijven kan via Marleen De Roo: 0477/957940 – 09/374.70,23 – bij voorkeur via e-mail naar romain.bleyaert@poximus.be of op een organisatie van onze club, bij het secretariaat.

Info wandelparcours

Afstanden: 5 (5,10) – 10 (10,50) – 12 (11,80) – 15 (16,40) – 20 (20,90) km.

Glühwein is Duits voor gloeiwijn. Deze warme alcoholische wijn wordt dan ook vooral in Duitsland, Oostenrijk en het midden van Europa gedronken en dit in de wintermaanden, meer bepaald de periode rond Kerstmis. Er is een basisrecept maar elkeen probeert wat bij te werken zodat het brouwsel een persoonlijke toets krijgt. De Drevestappers hebben ook een recept en laten het ons gratis proeven.

De tocht werd uitgestippeld vanuit het centrum van Geluveld met startplaats in het dorpscentrum. Rond het pleintje zijn heel wat bezienswaardigheden te zien. Het landbouwdorp ligt in een glooiend landschap, enkele kilometers ten zuiden van Zonnebeke-centrum, niet zo ver van de snelweg A19. Het dorpje werd volledig verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog… alles wat er staat heeft wel een link met de oorlog.
Aan het dorpsplein staat de Sint-Margaretakerk, een neo-romaanse kerk die in 1924 werd heropgebouwd. Het kasteel naast de kerk werd tussen 1928 en 1932 herbouwd door Léonie Keingiaert de Gheluvelt, één der eerste vrouwelijke burgemeesters in België. Langs de overkant van het plein, ter hoogte van de voormalige molen, werden herdenkingstekens opgericht.

De 5,1 km vertrekt langs deze bezienswaardigheden richting rustplaats in café Paradijs voor de gratis glühwein. De wandeling gaat verder langs rustige wegen.

De 10,5 km legt hetzelfde traject af tot aan de rustpost voor de glühwein en even verder komt de eigenlijke rustplaats eraan in ‘Edelweis’ in Zandvoorde in de nabijheid van de Sint-Bartholomeuskerk (na 4,30 km). Het is een neogotische kerk met oosttoren en basilicale aanleg, wederopgebouwd in 1924. Voor de liefhebbers zijn er hier alweer linken met de Eerste Wereldoorlog. Ga er even binnen voor een kijkje (glasraam Turner). Op het kerkhof: vier uniforme Britse graven. De tocht gaat verder via het Royal Welsh Fusilliers Memorial, door een stukje Zandvoordebos, over rustige paden en wegen.

De 11,8 km breit er nog een stukje van 5,3 km aan na controle in de eerste rustpost “Edelweiss”.

De 16,4 km krijgt er nog iets extra bij: een passage langs een motocrossterrein en een modelvliegtuigveld. Via Houtem komt men in Franstalig gebied langs de Waalse grens met rustpost in “Salle de Musique” (na 8,1 km). Via heerlijke wegen en paden gaat het via tussenstop in rustpost “Edelweis” te Zandvoorde (na 12,8 km) naar het inschrijvingslokaal terug.

De 21 km legt hetzelfde traject af als de 16,4 km met nog een ommetje van 6,3 km, na de rustplaats in “Salle de Musique”, richting Zandvoorde en stapt daarna samen met de 16,4 km richting einde.

Bezoek aan “Memorial Museum Passchendaele 1917”

Voor wie liever een korte wandeling maakt, kan dit in de namiddag combineren met een bezoek aan het bekende museum in Zonnebeke. Er loopt momenteel een permanente en tijdelijke tentoonstelling.
Een bezoek duurt ongeveer 1,30u-2,00u en de bus brengt je er heen.
Ingangsprijs bedraagt €10,50/persoon.

Weetjes over de gemeente

Geluveld is, zoals Beselare – Passendale – Zandvoorde, een deelgemeente van Zonnebeke. Het is voornamelijk een landbouwdorp, gelegen in een licht heuvelend landschap.
De allereerste naamsvermelding is te vinden rond het jaar 1100 en is geschreven “Gelevelt”.
Het dorp lag tijdens WO I in de frontzone en werd compleet verwoest.
De beruchtste/bekendste slag is de “Slag bij Passendale” in 1917, één van de gruwelijkste ooit. In onze huidige, toeristische tijd, brengt deze ooit droevige gebeurtenis, heel wat toeristen naar de gemeente Zonnebeke en omgeving.
Zo werd dit jaar, op 25 april, aan het “Memorial Museum Passchendaele 1917” een herdenkingsmomument voor de Maori’s en andere Nieuw-Zeelandse soldaten ingehuldigd.
“25 april” is in Australië en Nieuw-Zeeland ANZAC DAY, de herdenking van al hun gesneuvelden in alle oorlogen.
Voor de feministen… wist je dat Geluveld één van de eerste vrouwelijke burgemeesters van België had? Op 27/08/1921 werd een wet gestemd die vrouwen toeliet het ambt van burgemeester of schepen uit te oefenen.
Zij kwam uit een rijke familie, was liberaal en spande zich in voor de vooruitgang van het dorp. Zo richtte ze, na terugkeer van haar vlucht in WOI, veldovens op voor de productie van bakstenen om het dorp weer op te bouwen. Zij stierf in 1966.

Een jaartje vliegt voorbij… dit is alweer de laatste busreis van 2019.
Aan iedereen een onbezorgd einde jaar, een voorspoedig 2020 en hopelijk zien we jullie talrijk terug op toch interessante tripjes.

De Roo Marleen

verantwoordelijke busreizen