Header

Nieuwsbrief “Nieuwjaarstocht”

Beste leden, wandelaars,

Nog even en het nieuwe jaar dient zich weer aan.

We hopen dat het voor iedereen een heel voorspoedig, prachtig, zonovergoten wandeljaar mag worden. En hoe kunnen we het jaar beter inzetten dan met een wandeling van onze club.

Het is in elk geval een goede gelegenheid, om na de feestdagen, even op rust te komen en met volle teugen te genieten van wat de natuur in de omgeving van Oedelem ons te bieden heeft.

Op zondag 05 januari 2020 organiseren we onze “Nieuwjaarstocht”

Startzaal: Gemeenteschool “De Notelaar” Knesselarestraat 28 te 8730 Oedelem

Afstanden: 4 – 6 – 11 – 15 – 21 km

Start: 07h30 – 15h00

Aankomst dient vóor 17h30 te worden bereikt

Parcours: Johann Franco

Beste wandelaars,

De start van een nieuw jaar is altijd een goed tijdstip om met goede voornemens te starten. Daarom nodigen we je van harte uit, om samen met ons, deel te nemen aan de “Nieuwjaarstocht” op 5 januari 2020.

Starten doen we in de gemeenteschool “De Notelaar” in de Knesselarestraat te Oedelem.

Even een kleine toelichting op wat je mag verwachten tijdens deze wandeling:

De 4 km. die geschikt is voor rolwagens en buggy’s geeft reeds een mooie indruk van het landelijke gebied waar Oedelem deel van uitmaakt.

Een “bezoek” aan de Govaerts-kapel, gebouwd in 1884, ook wel “Bedevaartskapel” genoemd, behoort tot de mogelijkheden. Dit is eigenlijk een “genezingskapel” gewijd aan Maria. In de kapel is er dan ook een beeld van de gekroonde Maria te zien. Het is gebouwd in Neogotische stijl en is niet zichtbaar vanaf de straat. Later werd er nog een ommegang aan toegevoegd die de 7 smarten voorstelt. Deze kapel word ook door de andere afstanden aangedaan m.u.v. de 7 km.

De 7 km. maakt kennis met een geheel ander gebied van Oedelem, nl. de weidse omgeving van Oedelemberg. Op vandaag steekt de berg nog steeds 23 meter boven zeeniveau uit. De zachte heuvelrug heeft haar ontstaan te danken aan een langdurig proces van sedimentatie en erosie. De ondergrond van Bartoonse klei werd eeuwenlang ontgonnen in functie van de steenbakkerijen in de omgeving. Zo wandel je in het begin van de tocht de restanten voorbij van de pannen- en steenbakkerij “Tuileries de Briqueteries d’Oedelem”. Een speciale steenbakkerij werd zelfs opgericht in de Bergstraat om het kasteel “ten Torre” (zie verder) te bouwen. De berg spreekt in de omgeving tot de verbeelding, maar echt klimwerk komt er niet aan te pas, maar het uitzicht is zeker de moeite waard.

De 11 km. en de 15 km. combineren dit alles met, na de rustplaats, de mooie bomenrijen, dreven, … van het Beverhoutsveld (483 ha) waar de wind vrij spel heeft. Tevens kan je er tal van akkervogels observeren zoals de kievit, de torenvalk en de patrijs. Ook de haas en vos voelen er zich thuis.

De geschiedenis van het Beverhoutsveld gaat terug tot in de verre Middeleeuwen.

In een oorkonde uit de 13e eeuw bleek het een schenking te zijn van een zekere vrouwe van Beveren. Haar legende is nog altijd levendig en gaat ongeveer als volgt: Als kind verloor deze rijke jongedame haar beide ouders. Een verarmde tak van de familie besloot om haar op te voeden om zo haar fortuin in handen te houden. Om te verhinderen dat ze later nakomelingen zou krijgen, lieten ze haar als kind onvruchtbaar maken. Vele jaren later vernam Juffrouw van Beveren de waarheid over haar rijkdom en haar mishandeling. Om haar te wreken op haar familie stelde ze een testament op waarin zij het Beverhoutsveld ten eeuwigen dage in bruikleen geeft aan de aanborgers of omwonenden.

Iets waar wij als wandelaars en natuurliefhebbers maar wat blij mee zijn.

De 21 km. maakt er nog een lusje bij.

Eerst wandelen we doorheen de mooie omgeving en het drassige gebied van de Assebroekse meersen, waarna we in de richting van kasteel “ten Torre” trekken, waar we vooral de achterkant van het (omwalde) kasteel kunnen zien. De eerste vermelding van dit kasteel gaat terug tot 1353.

Diverse “kasteelheren” hebben hier hun onderkomen gevonden, waarbij de bestemming en het uitzicht verschillende keren werd gewijzigd.

In zijn huidige vorm is het gebouwd in 1854 in opdracht van Hector baron Lebailly de Tilleghem en opgetrokken op de grondvesten van het vroegere jachtpaviljoen. Hiervoor werd zoals eerder vermeld een steenbakkerij opgericht.

Het hoeft u niet te verwonderen dat het kasteel omgeven is door enkele boerderijen en veel groen, waar het heerlijk wandelen is

U merkt het. Er valt heel wat te ontdekken in Oedelem en omgeving en hierbij wil wandelclub Beernem u zeker graag helpen.

We hopen dan ook om u te mogen verwelkomen op onze “Nieuwjaarstocht” op 5 januari 2020.

******************************************************************

Bij het doorsturen van de vorige nieuwsbrief hadden we heel wat problemen. Onze e-mails werden namelijk als spam aanzien. Deze keer waren het de aanhalingstekens in het onderwerp die dit veroorzaakten.
60% van alle e-mails ontvangen we liever niet en daarom zijn de filters van de servers heel streng afgesteld.
De filters reageren op zowat alles: Speciale tekens, bepaalde woorden, veel zelfde tekens na elkaar, veel afbeeldingen met weinig tekst, enz… Het is heel moeilijk om hierop te anticiperen, maar we doen ons best.

Hier hadden we echter graag uw hulp ingeroepen. Om zeker te zijn dat jullie alle nieuwsbrieven van de wandelclub ontvangen volstaat het om het e-mailadres, dat we gebruiken om de nieuwsbrieven door te sturen, op jullie lijst met veilige afzenders te plaatsen.
Hiervoor dien je enkel in jullie e-mail lijst op onze e-mail te gaan staan en de rechter muisknop in te drukken. Dan krijg je een menu, met onderaan “ongewenste e-mail”. Ga daar maar op staan en klik in het onderliggende menu “afzender nooit blokkeren” aan. Bevestig daarna in de pop-up met OK. Bedankt voor de medewerking.
Het kan natuurlijk ook omgekeerd. Wie onze nieuwsbrieven niet meer wenst te ontvangen mag ons altijd een mailtje sturen of gewoon een reply geven. We passen onze mailinglist dan wel aan.